'Niet te veel voor het kind op de knieën'

Tekstdichter Koos Meinderts (59) won zaterdag de Willem Wilminkprijs

„Aangenaam verrast en heel blij” is kinderboekenschrijver en tekstdichter Koos Meinderts (59) over de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied, die hij zaterdagavond kreeg in het Wilminktheater in Enschede. Zijn winnende lied heet Maite Maria en werd op muziek gezet door Thijs Borsten. „Het is een betoverend lied en gunt kinderen een blik in de volwassen wereld van liefde en dood”, aldus de jury.

„Het is een dialoog tussen een vrouw die op haar liefje wacht, en een soldaat die met haar liefje heeft gediend. Hij durft haar niet unverfroren te zeggen dat haar lief dood is. Nee, dat is niet iets uit de beleveniswereld van een jong kind. Maar het is óók niet zo dat kinderen in een reservaat leven met alleen maar andere kinderen. Een kind ziet ook hoe volwassenen ruzie maken, van elkaar houden en boos op elkaar zijn. Bovendien vind ik niet dat je als schrijver voor kinderen voortdurend op je knieën moet zitten en buigen – daar worden kinderen alleen maar lui van.

„Ik heb het geschreven bij een prent die mijn vrouw Annette Fienieg heeft gemaakt, voor ons boek Het regent zonlicht. Bij dat boek zit een cd waarop Jeroen Zijlstra de teksten zingt. Zaterdagavond werd het gezongen door zangeres Jetta Starreveld en cabaretier Thijs Maas, die dat heel goed deden. Ondanks de ingewikkelde, opera-achtige muziek. En er zaten levende muzikanten bij, wat ik echt een verademing vond. Het kwam niet uit een doosje.

„Die tweejaarlijkse Wilminkprijs besteedt eindelijk weer eens aandacht aan kinderliedjes. Ze worden nauwelijks meer gedraaid op de radio en ook op de televisie is er weinig aanvoer van nieuwe liedjes. Vroeger heb ik vaak teksten geschreven voor Kinderen voor kinderen, maar dat is steeds meer opgeschoven naar de Studio 100-sound – heel ritmisch, vol geplempt met geluidjes, en de tekst hobbelt er zo'n beetje achteraan. Dat is niet mijn stijl”.

Henk van gelder