Nakamura krikt zijn rating weer op

Het zestiende Univé schaaktoernooi is gewonnen door Hikaru Nakamura. Zijn concurrent Tiviakov kon geen vin verroeren.

In theorie kon het zaterdag een harde strijd om de eerste plaats worden in de laatste ronde van de vierkamp van het Univé-schaaktoernooi in Hoogeveen. De Amerikaan Hikaru Nakamura stond bovenaan met een half punt voorsprong op Sergei Tiviakov. Ze moesten tegen elkaar en als Tiviakov zou winnen, zou hij Nakamura hebben ingehaald en toernooiwinnaar zijn.

Maar eigenlijk dacht niemand dat Tiviakov echt een greep naar de macht zou doen. Hij is er de man niet naar om met zwart ijzer met handen te willen breken tegen een van de sterkste schakers van de wereld. En vrijdag had hij zelf al gezegd dat hij zich in die laatste ronde zou moeten verdedigen, om zijn tweede plaats veilig te stellen. Het kon een manier zijn om met vreedzame praat Nakamura in slaap te sussen, maar waarschijnlijker was het dat Tiviakov gewoon de waarheid sprak.

En inderdaad was het niet hij, maar Nakamura die op winst speelde. Die had het niet nodig voor de toernooiwinst, maar hij had nog een ander doel: ratingpunten winnen.

Op de wereldranglijst had Nakamura in het begin van dit jaar de vijfde plaats bereikt, maar door een slecht Grand Prix toernooi in Londen viel hij een maand geleden terug uit de toptien. Hoogeveen kon dat niet helemaal goedmaken, maar alle beetjes helpen.

Nakamura pakte Tiviakov aan volgens het recept ‘rustig smoren op matig vuur’ en bereikte een stelling waarin Tiviakov bijna geen vin meer kon verroeren. Die gaf de partij op toen hij een pion was kwijtgeraakt, en al leek dat een beetje vroeg, je kon je voorstellen dat hij er geen zin meer in had om nog langer in de boeien te blijven liggen.

Nakamura won het toernooi soeverein in actieve, maar ook solide stijl. Drie keer winst met wit, drie keer remise met zwart. Tiviakov leed weinig schade door zijn nederlaag, want zijn vrees dat Anish Giri zijn tweede plaats zou delen, kwam niet uit.

Giri had daarvoor in de laatste ronde moeten winnen van de Chinese wereldkampioene Hou Yifan, maar dat gebeurde niet. Hun partij was een kras voorbeeld van diepgaande moderne openingsvoorbereiding. Giri, die met wit speelde, had niet alleen de opening thuis voorbereid, maar ook het middenspel en het toreneindspel dat er uit voortkwam. Op de dertigste zet bracht hij in dat eindspel een tijdelijk pionoffer dat hij ook al thuis op zijn scherm had gehad. Twaalf zetten later werd het remise.

Wat heb je dan aan die minutieuze voorbereiding, zou je niet beter een doek over de computer kunnen gooien en onbekommerd improviseren? Dat is wat Magnus Carlsen vaak doet, de nummer een van de wereldranglijst.

Toen de vier spelers van de kroongroep klaar waren, moesten ze nog lang wachten op de prijsuitreiking, omdat er in de Open groep nog een lange partij aan de gang was die daar beslissend zou zijn voor de eerste plaats.

Nakamura kortte de tijd met wat de Amerikanen bughouse noemen en wij doorgeefschaak. Een frivole schaakvorm waarbij je met een partner speelt tegen een ander duo; wie een stuk slaat geeft dat door aan zijn partner, die het zelf mag gebruiken. Nakamura heeft er veel ervaring mee.

Giri ging nog wat schaken met zijn vriendin, de Georgische vrouwengrootmeester Sopiko Guramishvili, die in de Open groep meedeed, en de gedachten van Hou Yifan gingen waarschijnlijk naar de Siberische stad Chanti-Mansyisk, waar ze volgende week haar wereldkampioenschap moet verdedigen.

Nakamura - Tiviakov, laatste ronde.

Een treurige stelling voor zwart. Hij kan vrijwel geen vin verroeren en zijn d-pion is zwak. Wit dreigt 35. Pd5 met kwaliteitswinst.

34...Td7 34...Lf7 35. Lh3 gevolgd door 36. Tf1 is minstens zo erg voor zwart. 35. Lh3 Tdc7 36. Tf1 Er was niets op tegen om de pion meteen te nemen, maar Nakamura wil kennelijk nog even van de stelling genieten. 36...Ld7 37. Lg2 Lg4 38. Txd6 Txd6 39. Dxd6 Zwart gaf op. Een beetje vroeg met slechts een pion minder, maar hij heeft geen greintje tegenspel.