Kortkolom cultuur

Kamerkoor verhuist niet naar Eindhoven

Amsterdam. Het Nederlands Kamerkoor verhuist niet van Amsterdam naar Eindhoven. De gemeente kiest ervoor te investeren in reeds in Eindhoven gevestigde en culturele instellingen. Het is de derde afwijzing voor Nederlands oudste kamerkoor, dat eerder deze maand zijn 75-jarig jubileum vierde. De subsidie van het Fonds Podiumkunsten wordt per 1 januari 6 ton (nu 1,6 miljoen) en de toezeggingen van de provincie Noord Brabant (1 ton) en Eindhoven (3,5 ton) ketsten af. Directeur Irene Witmer: „We blijven speuren naar fondsen en een gemeente die wel in ons wil investeren. Maar op korte termijn betekent het: snijden in de kern. Zangers gaan te weinig verdienen, repertoire moet meer herhaald en we gaan meer zingen zonder begeleiding.” Voorlopig blijft het koor in Amsterdam, de kantoren waarschijnlijk tijdelijk bij het NedPhO in de Majellakerk. Repeteren kan in MusyQ. (NRC)

Libris Geschiedenis Prijs voor V/d Boom

Amsterdam. Bart van der Boom heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2012 gewonnen voor Wij weten niets van hun lot. Gewone Nederlanders en de Holocaust. Van der Boom, historicus, kreeg de prijs (20.000 euro) zaterdag tijdens de Nacht van de Geschiedenis. De jury prees de manier waarop hij een „gevoelig thema” aanpakte. Het boek toont aan de hand van historische dagboekfragmenten dat Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal niet beseften wat het lot van gedeporteerde Joden was. Daarmee ontkracht het boek de mythe van de schuldige omstander, die overlevenden schuldig noemt, omdat zij de Holocaust lieten gebeuren. (NRC)

Nieuwe subsidie voor beginnende makers

Rotterdam. Beginnende theater- of muziekmakers kunnen vanaf 2013 bij het Fonds Podiumkunsten (FPK) subsidie aanvragen om in een professionele omgeving ervaring op te doen. Met deze regeling wil het fonds de bezuinigingen van het Rijk op de productiehuizen, waar jong talent werd opgeleid, gedeeltelijk opvangen. Ook op het gebied van internationalisering komen nieuwe regelingen. Daarmee neemt het fonds taken van opgeheven sectorinstituten over. (NRC)