Kortkolom buitenland

Berlusconi wil steun Monti intrekken

Rotterdam. Geprikkeld door zijn veroordeling tot vier jaar cel, vrijdag, wegens grootschalige belastingfraude heeft de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi zaterdag gedreigd de steun van zijn partij voor het zakenkabinet van premier Monti in te trekken. Een besluit hierover wordt „in de komende dagen” genomen, zei Berlusconi. Als hij zijn dreigement doorzet, wat ook medestanders hem afraden, zouden snel nieuwe verkiezingen nodig zijn. Donderdag nog had hij gezegd dat Monti op de goede weg was, zaterdag zei dat hij Monti’s beleid het land verder de recessie in trekt. (NRC)

Leider terreurgroep ETA gearresteerd

Madrid. De Franse politie heeft gisteren in de stad Macon Izaskun Lesaka opgepakt. Volgens de Spaanse autoriteiten is zij na recente leiderswisselingen een van de drie mensen die nu aan de top staan van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Met haar werden twee andere ETA-kopstukken opgepakt. Lesaka was in 2003 van Spaans Baskenland naar Frankrijk gevlucht. Een jaar geleden heeft de ETA gezegd dat ze haar gewapende strijd voor onafhankelijkheid van Baskenland staakt. Zij weigert totnogtoe haar wapens over te dragen. (Reuters)

Zelfmoordaanslag op kerk Nigeria: 8 doden

Kaduna. Bij een zelfmoordaanslag in de Nigeriaanse stad Kaduna zijn gisteren acht doden en honderd gewonden gevallen. De dader reed een auto met explosieven een kerk binnen tijdens de mis. Terwijl reddingswerkers de gewonden hielpen, doodden jongeren twee passerende moslims met machetes en knuppels. De aanslag is niet opgeëist, maar de terreurgroep Boko Haram heeft vaker kerken in het midden van Nigeria aangevallen. In dit gebied komen het grotendeels christelijke zuiden en het islamitische noorden van Nigeria samen. (AP)

Zuma stopt met zaak tegen cartoonist

Johannesburg. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een rechtszaak ingetrokken tegen cartoonist Zapiro. Hij had de zaak aangespannen wegens een tekening, waarop hij op het punt staat Vrouw Justitia te verkrachten. De zaak, die in 2008 is aangespannen, zou vandaag voorkomen. Analisten menen dat de president het besluit moet worden gezien in het licht van de ANC-conferentie in december, waarop de partij besluit of Zuma zich kan kandideren voor een tweede termijn. (Reuters)