Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Kilometerheffing van de baan door meer asfalt en kleine groei economie

Opstelling voor registratie kilometerheffing. Foto ANP / Lex van Lieshout

Onder het nieuwe kabinet van Mark Rutte wordt geen kilometerheffing ingevoerd. Dat staat in het concept-regeerakkoord van VVD en PvdA, meldt de NOS vanochtend.

De PvdA wilde een heffing per gereden kilometer voor personen- en vrachtverkeer invoeren om zo files tegen te gaan. Volgens de ingewijden die de NOS heeft gesproken is het tot 2020 niet nodig zo’n heffing in te voeren. Door investeringen in asfalt en de lage economische groei zou de filedruk al beperkt blijven.

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA worden maandagochtend geïnformeerd over het concept-regeerakkoord. De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt. De formatie zou zich in de laatste fase bevinden.

Begin deze maand werd een andere maatregel die automobilisten zou treffen geschrapt; de forenzentaks. Die zou per 1 januari worden ingevoerd. De maatregel uit het Kunduz-akkoord hield in dat werknemers belasting moesten gaan betalen over de vergoeding voor de kosten voor woon-werkverkeer.