Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Kabinet biedt excuses aan voor seksueel misbruik in jeugdzorg

Minister Ivo Opstelten bood vandaag aan de slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg namens het kabinet zijn excuses aan. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst in Utrecht van vertegenwoordigers van slachtoffers, meldt de NOS.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gaf op de Europese Dag tegen Mensenhandel een reactie op het onderzoek van Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bood vandaag aan de slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg namens het kabinet zijn excuses aan. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst in Utrecht van vertegenwoordigers van slachtoffers, meldt de NOS. Hij werd hierbij ondersteund door staatssecretarissen Teeven en Veldhuijzen van Zanten.

Buitengewoon betreurenswaardig noemde Opstelten het misbruik. De minister:

“Als overheid die verantwoordelijk is voor het stelsel willen wij namens het kabinet excuses aanbieden aan iedere volwassene en ieder kind die dat is overkomen.”

Een eerdere spijtbetuiging bleef volgens de minister uit omdat het kabinet eerst met de slachtoffers zelf wenste te spreken, liet Opstelten weten.

Seksueel misbruik structureel probleem binnen jeugdzorg

Begin deze maand publiceerde de commissie-Samson, onder leiding van voorzitter Rieke Samson, een rapport over seksueel misbruik in de jeugdzorg. In een honderden pagina’s tellend document concludeerde de commissie seksueel misbruik al meer dan zestig jaar een structureel probleem is binnen de jeugdzorg. Vooral kinderen met een verstandelijke beperking zouden makkelijke slachtoffers vormen. Jarenlang had de overheid hier weet van, maar nooit werd er een onderzoek naar de problemen ingesteld blijkt uit het rapport.

Samson liet eerder deze maand weten dat slachtoffers “erg veel behoefte hebben aan erkenning”. “Daarom vinden zij het zo belangrijk om excuses te krijgen”, zei ze in een gesprek met de Tweede Kamer naar aanleiding van de presentatie van het eindrapport. Opstelten wilde toen nog niet verder gaan dan de ‘volledige erkenning’ van het leed dat slachtoffers is aangedaan. Excuses bleven echter uit, tot vandaag.

Samson schrapte kritische opmerkingen

Niet alleen de werkwijze van de overheid, maar ook die van Samson werd bekritiseerd. De voorzitter van het onderzoek zou kritische hoofdstukken hebben geschrapt uit het rapport, waardoor de uitkomsten milder werden. Een van de aan het onderzoek deelnemende hoogleraren zei hierover:

“Rieke Samson heeft ons opdracht gegeven de conclusies en de samenvatting te verwijderen uit ons onderzoeksrapport. (…) Nu blijkt dat de kritiek op de residentiële jeugdzorg en de conclusies een stuk milder zijn geworden. Het management van Jeugdzorg Nederland komt er te goed van af in het eindrapport. (…)”

Samson bevestigde dit, maar wees er ook op dat de onderzoekers met de opmerkingen hun opdracht overschreden. In een interview met NRC Handelsblad zei de voorzitter:

“Ik heb inderdaad gebeld en gevraagd om dat hoofdstuk weg te halen. Dat was niet hun opdracht. Het trekken van conclusies was onze taak. Meer universiteiten hebben dat verzoek gekregen. Men is vrij om het na ons rapport zelf te publiceren. Dat onze conclusies uiteindelijk minder hard zijn, klopt. Ik had er niets aan om Jeugdzorg Nederland met harde conclusies om de oren te slaan. Als ze dan in een hoekje gaan zitten, gebeurt er niets voor al die kinderen. Die organisatie moet aan de bak en daarom hebben we al in vroeg stadium contact gezocht, toen de conclusies zich begonnen af te tekenen.”