Iran

Na de ‘As van het Kwaad’ van George W. Bush, zaten de Iraniërs aan de buis gekluisterd toen Obama de verkiezingen won. Eindelijk zou het 30 jaar durende conflict tussen Iran en de Verenigde Staten worden opgelost, zo was de verwachting van velen. Het begon goed. Obama gaf een interview aan de Farsi-talige afdeling van de BBC waarin hij het Iraanse volk prees en hij stuurde een video boodschap om ze te feliciteren met hun Iraans nieuwjaar, ieder jaar rond 20 maart, als de lente begint. ‘Hoop’ was ook bij de gewone Iraniërs het toverwoord als ze aan de nieuwe Amerikaanse president dachten. Was hij ook niet een beetje Iraans, zo hoopten velen stiekem. Er was immers nog geen Amerikaanse president geweest die als tweede naam ‘Hussein’ heeft, net zoals de meest geliefde shi’itische heilige. Maar er kwam geen oplossing. De gesprekken over het Iraanse atoomprogramma liepen vast en hoewel Obama geen oorlog wilde, kwamen er zulke zware sancties dat de Iraanse munt instortte. Nu zijn er geen verwachtingen meer over Barack Hussein Obama in Iran. Desondank hopen de meeste mensen dat hij aanblijft, want onder Mitt Romney komt oorlog nog dichterbij.