‘Handbal kan nog veel leren van andere bonden’

M. Smeets
M. Smeets Foto Eric Brinkhorst

Naam: Matthijs Vink

Leeftijd: 31 jaar

Sport: Handbal

Prestaties: Nederlands kampioen met Aalsmeer (2001, 2003) en Volendam (2012)

Door

Deze week begin je met het Nederlands team aan de kwalificatiereeks voor het EK handbal in 2014 met duels tegen Polen en Zweden. Hoe schat je de kansen?

„Het is een lastige loting, met twee tegenstanders uit de wereldtop. Zweden was dit jaar finalist op de Spelen en Polen is ook een topploeg. Van het derde land in de poule, Oekraïne, moeten we twee keer winnen. Maar we zullen ook Polen of Zweden moeten verslaan om ons te plaatsen voor het EK. Zaterdag spelen we thuis tegen Zweden. Dat wordt meteen al heel belangrijk.”

In juni verloren jullie nog de play-off tegen IJsland voor een plaats op het WK. Daarna werd Bert Bouwer de nieuwe trainer en drie ervaren spelers bedankten voor Oranje. Dat klinkt niet bepaald als een ideale voorbereiding.

„Nee, ook omdat het als een totale verrassing kwam dat Bert Bouwer als nieuwe trainer werd aangesteld. De zoveelste verandering in de begeleidingsstaf, terwijl we de laatste tijd juist goed speelden en dachten zo verder te gaan. Dat de bond toch weer – zonder overleg met de spelers – een nieuwe trainer aanstelde, was voor een paar jongens reden om te stoppen als international.”

Heb je dat zelf overwogen?

„Natuurlijk denk ik na over mijn toekomst als belangrijke spelers stoppen. Maar ik wil dat handbal in Nederland ook in de toekomst op hoog niveau gespeeld kan worden. En daarvoor heb je ervaren spelers nodig die de jonge gasten iets kunnen leren. Maar ik begrijp de jongens die hebben bedankt wel. Veel internationals spelen in het buitenland en daar staat alles in het teken van het zo optimaal kunnen uitoefenen van je sport. In Nederland krijg je een paar dagen voor een belangrijke wedstrijd te maken met een nieuwe trainer en begeleidingsstaf. Dan snap ik dat je er na een tijd klaar mee bent.”

Hebben jullie al getraind in de nieuwe samenstelling?

„Nee, pas drie weken geleden kregen wij te horen over de komst van Bert. Maandag komen we voor het eerst bij elkaar en woensdag spelen we al tegen Polen. We zullen veel moeten praten tussen trainingen door om te kijken hoe Bert wil gaan spelen. Maar je kan niet twee dagen voor een wedstrijd nieuwe speelstijlen doorvoeren. We zullen verder moeten met het systeem van de afgelopen tijd.”

Er is de laatste jaren vaak gedoe binnen de bond. Geldproblemen, nieuwe bestuurders. Wanneer wordt het daar rustig?

„De afgelopen jaren zijn er te veel bestuurders geweest die hun visie wilden doordrukken en geen tegenspraak duldden. Terwijl je mensen nodig hebt die het handbal beter willen maken en bereid zijn dat samen met spelers en trainers te doen. Betrek spelers bij beslissingen die je maakt en gebruik de handbalkennis die er is. Maar kijk bijvoorbeeld ook hoe andere sportbonden een structuur neerzetten. Daar kunnen ze bij onze bond nog iets van leren.”