Griek aangehouden om lijst belastingontduikers

De Griekse onderzoeksjournalist en uitgever Kostas Vaxevanis is gisteren gearresteerd nadat hij een lijst met tweeduizend mogelijke belastingontduikers had gepubliceerd in zijn weekblad Hot Doc. De Griekse autoriteiten hadden deze lijst in 2010 gekregen van Frankrijk, maar er is daarna niets mee gebeurd.

Vaxevanis wordt beschuldigd van het schenden van de privacywet. In een videoboodschap naar persbureau Reuters zegt hij in het openbaar belang te hebben gehandeld, omdat „politici bijna drie jaar lang niets hebben gedaan en justitie de andere kant op keek”. Belastingontduikers blijven vrij rondlopen, voegde hij daar later aan toe, maar journalisten die daar iets tegen proberen te doen, worden razendsnel gepakt.

Vaxevanis werd na een paar uur weer vrijgelaten, maar zou vanmiddag voor een rechter verschijnen.

Griekenland is al weken in de ban van de ‘lijst-Lagarde’. Deze lijst, met ruim 2.000 namen van Grieken met een bankrekening in Zwitserland, kwam in 2010 via de toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde in handen van het Griekse ministerie van Financiën. Lagarde is nu baas van het IMF.

Het is een uittreksel van een langere lijst rekeninghouders die door een ex-medewerker van de Britse bank HSBC was gestolen en in handen is gekomen van de Franse autoriteiten. In Frankrijk, Italië en Spanje is de lijst gebruikt in de jacht op belastingontduikers. Het is in principe illegaal verkregen informatie, maar in rechtszaken wordt de lijst veelal behandeld als een ‘anonieme tip’.

Een Griekse parlementaire onderzoekscommissie probeert nu te achterhalen wat er sinds 2010 met de lijst is gebeurd. Griekenland loopt jaarlijks tot dertig miljard euro belastinginkomsten mis.

In totaal zijn de tegoeden van alle rekeninghouders op de lijst Lagarde goed voor ruim 1,5 miljard euro. George Papakonstantinou, in 2010 minister van Financiën, zegt de Griekse opsporingsdienst destijds opdracht te hebben gegeven om de twintig rekeningen met het hoogste tegoed, die samen meer de helft van de 1,5 miljard uitmaken, nader te onderzoeken. Verschillende hoofden van de opsporingsdienst ontkennen dit echter. De lijst leek verdwenen. Toen dat vorige maand tot een schandaal leidde vond Evangelos Venizelos, de opvolger van Papakonstantinou en leider van coalitiepartij Pasok, hem plotseling terug.

De huidige minister van Financiën, Yannis Stournaras, heeft van de Fransen inmiddels een nieuwe kopie ontvangen, om te kunnen controleren of in de tussentijd met de lijst is gesjoemeld. Er staan namen op van bekende zakenmensen, artiesten, journalisten, medewerkers van het ministerie van Financiën en een handvol politici.