Fusie Penguin en Random House is feit

Vanochtend is bekend geworden dat de uitgeverijen Penguin en Random House, dochtermaatschappijen van respectievelijk Pearson en Bertelsmann, gaan fuseren. Dat meldt Boekblad. Vorige week deed het gerucht van een mogelijke fusie tussen de Britse en Duitse uitgeverij al de ronde.

Volgens Boekblad moet deze nieuwe uitgeverij, een van de grootste ter wereld, sneller kunnen inhaken op ontwikkelingen in de wereld van het e-book. Bertelsmann wil daarnaast minder afhankelijk worden van Europa. Pearson zal zich nadrukkelijk gaan bezighouden met educatie.

De aandelen van uitgeverij Penguin-Random House gaan voor 53% naar Bertelsmann. Pearson krijgt de rest. De waarde van de nieuwe uitgeverij wordt geschat op ruim anderhalf tot 2,3 miljard euro. De fusie moet in de tweede helft van 2013 beslag krijgen. Onderhandelingen over de fusie begonnen een maand geleden.