Federer in geboortestad tegen Del Potro onderuit

Tennisser Juan Martin Del Potro heeft gisteren het indoortoernooi van Basel gewonnen. De als tweede geplaatste Argentijn versloeg in drie sets vijfvoudig toernooiwinnaar Roger Federer in diens geboortestad in een partij die bijna drie uur in beslag nam. De setstanden waren 6-4, 6-7 en 7-6.

Del Potro en Federer stonden dit jaar al zes keer eerder tegenover elkaar op de tennisbaan, waarbij de Zwitserse nummer een van de wereld telkens aan het langste eind trok. De 24-jarige Del Potro, dit jaar voor het eerst deelnemer in Basel, was nu de sterkste door in de beslissende tiebreak toe te slaan en het Zwitserse publiek teleur te stellen. Federer is mateloos populair in zijn geboorteland.

Del Potro heeft nu vier toernooizeges behaald in 2012 en bracht zijn totaal op dertien. Federer blijft dit jaar vooralsnog steken op zes eindoverwinningen, waaronder Wimbledon. Hij is met zeventien grandslamzeges bij de mannen de meest succesvolle tennisser aller tijden.

Titelverdediger Federer doet deze week niet mee aan het masterstoernooi van Parijs. Dat heeft hij gisteren na zijn nederlaag in de marathonpartij in Basel tegen Del Potro bekendgemaakt.

„Ik heb wat kleine pijntjes en ik wil uiteraard geen risico lopen voor de World Tour Finals. Ik heb tijd nodig om me voor te bereiden”, verwees Federer naar het eindejaarstoernooi in Londen waar de beste acht spelers van 2012 volgende week in actie komen.

Federer, die vandaag in totaal 302 weken in zijn carrière de nummer één-positie bezet, dreigt zijn koppositie op de wereldranglijst de komende weken aan Novak Djokovic te verliezen. De Serviër staat vandaag nog maar 175 punten achter op Federer.

Als Djokovic deze week in Parijs de halve finale bereikt, passeert hij de Zwitser op de wereldranglijst. Federer verliest sowieso punten doordat hij vorig jaar won in Parijs en nu dus niet meespeelt. Djokovic werd vorig jaar in de kwartfinale uitgeschakeld.