Ex-popster Glitter deel van uitdijend Brits misbruikschandaal

De misbruikaffaire rond BBC-presentator Jimmy Savile breidt zich verder uit na de aanhouding dit weekeinde van voormalig ‘glamrocker’ Gary Glitter.

De 68-jarige Gary Glitter na zijn verhoor gisteren in Londen. Hij is eerder veroordeeld voor kindermisbruik in Vietnam.
De 68-jarige Gary Glitter na zijn verhoor gisteren in Londen. Hij is eerder veroordeeld voor kindermisbruik in Vietnam. Foto Reuters

De arrestatie van de voormalige glamrocker Gary Glitter verbaasde de Britten gisteren nauwelijks. Zijn naam dook de afgelopen weken regelmatig op in verband met het kindermisbruik door BBC-presentator Jimmy Savile.

Zo vertelde een van Saviles slachtoffers dat ze had gezien hoe Glitter in een kleedkamer seks had met een jong meisje, terwijl Savile lachend toekeek. En de 68-jarige Glitter – echte naam Paul Gadd – is een veroordeelde pedofiel. Hij zat drie jaar in Vietnam vast wegens het misbruiken van twee meisjes van elf en twaalf jaar, en zat in het Verenigd Koninkrijk vast wegens het bezit van kinderporno.

Bovendien werd de afgelopen week duidelijk dat het politieonderzoek zich allang niet meer alleen op wijlen Jimmy Savile concentreert. Bij de Metropolitan Police hebben zich meer dan driehonderd mogelijke slachtoffers gemeld, van wie een groot aantal het heeft over misbruik en aanranding door ‘Savile en anderen’. Omdat die ‘anderen’ in tegenstelling tot Savile nog in leven zijn, gaat daar de politieaandacht naar uit.

Over wie het gaat, wordt vooralsnog vooral gespeculeerd. Het zouden andere BBC-presentatoren kunnen zijn. De advocaat van een aantal slachtoffers, Liz Dux, zei vorige week in een uitzending van het BBC-programma Panorama dat „er wordt beweerd dat er een pedofiel netwerk was” binnen de BBC en dat het programma Top of the Pops, dat Savile presenteerde, daarin de spil was.

Maar daarvoor is „op dit moment geen bewijs”, noch over zo’n netwerk bij andere instellingen, zegt politiecommandant Peter Spindler. Savile zou niet alleen in zijn kleedkamer meisjes hebben misbruikt, maar vooral in twee ziekenhuizen waarvoor de BBC-presentator geld inzamelde en waar hij een kamer had, en op een gesloten afdeling van de Broadmoor-gevangenis, waarvan Savile een sleutel had.

Spindler noemde Savile „een van de meest productieve kindermisbruikers” die hij is tegengekomen. De BBC-presentator zocht zijn slachtoffers onder probleemjongeren. Zij zouden minder snel worden geloofd als ze beschuldigingen zouden uiten. Eerdere onderzoeken strandden wegens gebrek aan bewijs. De verklaringen die de vermoedelijke slachtoffers nu doen, komen grotendeels overeen, waardoor de politie overtuigd is van de betrouwbaarheid.

Onduidelijk is hoever Savile ging bij de aanranding van de minderjarigen, op twee na allemaal meisjes. De meesten hebben het over betasten. Ze vertellen hoe Savile hen op schoot trok, hun borsten aanraakte of hen op een andere onprettige manier aanraakte. Anderen zeggen dat hij hen tussen de benen betastte of zijn tong in hun mond duwde. Enkelen vertellen dat hij hen dwong tot seks.

Beroemdheden uit de jaren zestig en zeventig zouden zich zorgen maken over de repercussies van het onderzoek. Publicist Max Clifford, de bekendste bemiddelaar tussen de Britse tabloids en sterren met een spectaculair verhaal, zei dit weekeinde dat zijn klanten „doodsbang” zijn: in hun hedonistische sterrenjaren hebben ze veelvuldig meisjes toegelaten in hun kleedkamers „en vroegen ze nooit om een geboortebewijs”.