Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Eva Jinek en Bram Moszkowicz uit elkaar’

Tv-presentatrice en advocaat Bram Moskowicz hebben een eind aan hun relatie gemaakt. RTL Boulevard meldt op de website dat de advocaat dat vanavond heeft bevestigd aan het programma. De twee waren sinds 2010 bij elkaar.

Bram Moszkowicz en Eva Jinek tijdens de première van de film Nova Zembla vorig jaar.
Bram Moszkowicz en Eva Jinek tijdens de première van de film Nova Zembla vorig jaar. Foto ANP / Kippa Levin den Boer

Tv-presentatrice Eva Jinek en advocaat Bram Moskowicz hebben een eind aan hun relatie gemaakt. RTL Boulevard meldt op de website dat de advocaat dat maandagavond heeft bevestigd aan het programma. De 52-jarige advocaat en de 34-jarige presentatrice waren sinds 2010 bij elkaar.

Volgens De Telegraaf hebben de twee afgesproken de media niet te woord te staan over de breuk. Wel hebben ze een verklaring gegeven, die morgen in de krant te lezen zal zijn.

Update 30 oktober, 9.52 uur: In de verklaring staat:

“Eva Jinek en Bram Moszkowicz hebben enige tijd geleden besloten uit elkaar te gaan. Dit nadat zij tot de conclusie kwamen dat een vrienschappelijke relatie beter bij hen past. Omdat Eva en Bram zelf wilden bepalen wanneer zij het nieuws naar buiten zouden brengen, zijn zij niet ingegaan op de media-aandacht rond hun relatie.”

De relatie met Bram Moszkowicz was reden voor het vertrek van Jinek in 2010 bij Nieuwsuur. Ze zou aanvankelijk dit programma presenteren, maar de hoofdredacteur van Nieuwsuur, Carel Kuyl, achtte het “onwenselijk” dat Jinek dit presenteerde toen bekend werd dat ze een relatie had met Moszkowicz. Volgens Kuyl tastte de relatie de onafhankelijkheid van Nieuwsuur aan. Daarop zag de oud-Journaallezeres zelf er vanaf om bij het programma te blijven omdat er op de redactie “onvoldoende draagvlak” was voor haar.

“Mijn journalistieke integriteit en mijn professionaliteit staan niet ter discussie, maar onder die omstandigheden kan en wil ik niet werken.”

Vervolgens stapte ze over van de NOS naar Wakker Nederland om het programma Eva Jinek op zondag te presenteren en samen met Merel Westrik het ochtendprogramma bij WNL. Eva Jinek zei in een vraaggesprek voor het forum Vrouw & Media in Amsterdam over haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz nog:

“Soms zeg ik tegen Bram: ‘Luister vriend, je bent me heel wat schuldig, door jou ben ik ontslagen.’ Dan zegt hij: ‘Nee, door mij heb jij een talkshow’.”

Moszkowicz in conflict met de deken

Vandaag is de uitspraak in de tuchtzaak tegen Moszkowicz wegens overtreding van de beroepsregels. De deken beschuldigt de advocaat ervan dat hij grote contante betalingen van cliënten aanneemt zonder deze te melden en wil hem voor een jaar schorsen. Moszkowicz zelf vindt de zaak een schending van zijn beroepsgeheim en noemde het bij monde van zijn advocaat “pure karaktermoord”.

Daarnaast stond de strafpleiter half oktober ook voor de tuchtrechter wegens belediging van een Amsterdamse rechter. Overigens trof de advocaat gisteren nog een schikking met de Belastingdienst over boetes die hem waren opgelegd voor ontduiking van de belasting.