...en hoe de wereld Obama ziet Rusland

Het welkomstgeschenk voor Obama van de Russen waren raketten gericht op de westerse wereld. Een dag na de verkiezingen in de Verenigde Staten, terwijl er vanuit de hele wereld felicitaties voor Obama kwamen, dreigde de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev langeafstandsraketten te plaatsen in de enclave Kaliningrad, tussen Polen en Litouwen. Het was het Russische „antwoord” op Amerikaanse plannen om een raketschild te bouwen in Oost-Europa. Maar het was tevens het eerste signaal dat het Kremlin in de eerste plaats wantrouwend stond tegenover Obama en diens belofte een betere band met Rusland op te willen bouwen. „Wij hebben onze partners meermalen gezegd dat we graag goede relaties willen hebben. Maar jammer genoeg luistert men niet naar ons”, zei Medvedev. Een echt andere positie heeft Moskou gedurende vier jaar Obama snooit ingenomen, alhoewel er nu en dan wel werd samengewerkt, bijvoorbeeld in Afghanistan. De retoriek bleef hard. Deels omdat Moskou een buitenlandse vijand altijd goed kan gebruiken. Maar deels ook omdat er in het Kremlin oprechte vrees bestaat dat Amerika er op uit is om Rusland te destabiliseren.