Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Eerste beelden van orkaan Sandy in aantocht - miljoenenschade verwacht

Orkaan Sandy is in aantocht en dreigt New York City hard te treffen. Duizenden mensen werden al geëvacueerd, de ondergrondse is afgesloten en zelfs de workaholics op Wallstreet hebben een snipperdag genomen. Bekijk de eerste beelden.

Een strand in Newbury, Massachusetts is afgesloten vanwege de komst van orkaan Sandy. Foto ANP / Cj Gunther

Orkaan Sandy is in aantocht en dreigt New York City hard te treffen. Duizenden mensen werden al geëvacueerd, de ondergrondse is afgesloten en zelfs de workaholics op Wall Street hebben een snipperdag genomen. President Obama heeft een campagnetrip richting het zuiden van het land afgeblazen en waakt vanaf het Witte Huis op alle ontwikkelingen omtrent de orkaan. Enorme schade wordt verwacht.

Vanochtend nam Sandy in kracht toe, maar volgens de voorspellingen zal de storm bij het naderen van de kust nog meer zijn aangesterkt. Zo erg als het werd bij orkaan Katrina zeven jaar geleden wordt het volgens meteorologe Margot Ribberink absoluut niet. Ribberink:

“Katrina zal de geschiedenis ingaan als een van de meest dodelijke orkanen van de afgelopen tien jaar. Een storm van categorie vijf op de Schaal van Saffir-Simpson. Sandy daarentegen is om andere redenen heel bijzonder. Het is een hele grote orkaan met veel wind en regen, maar blijft in tegenstelling tot Katrina steken in categorie een.”

http://youtu.be/6xIqF9FqcRg

Miljoenen schade verwacht

Heel dodelijk kan je Sandy dan niet noemen, maar een lieverdje is het zeker niet. Volgens de verwachtingen zal de storm miljoenen aan schade aanrichten. “New York is een druk bevolkt gebied en er staan veel overstromingen in het verschiet”, aldus Ribberink. Evacuaties zijn daarop een logisch gevolg. De meteorologe:

“Daarbij wordt door de grootte van de storm ook een zeer groot gebied getroffen. Waarschijnlijk zullen ook veel mensen zonder stroom zitten, omdat de energievoorzieningen in de VS nog steeds bovengronds lopen.”

Nieuwsmedium CNN verzamelt op haar website amateurfilms van ooggetuigen van Sandy. De eerste beelden:

Via een livestream zijn ook alle ontwikkelingen omtrent Sandy in de gaten te houden:

Vanavond plaatselijke tijd zal Sandy aankomen bij de Jersey Shore. Onze correspondent Guus Valk schreef een blog over hoe deze storm de Amerikaanse verkiezingen kan beïnvloeden. Zelf volgt Valk de ontwikkeling van Sandy op de voet. Hij twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hoogwater is er al in NYC, nu al even hoog niveau als 1,5 jaar geleden bij orkaan Irene. Ook overstromingen gemeld in de kuststaten
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Stille straten in DC. Mensen zitten thuis, want de scholen en kantoren zijn dicht. Er valt veel regen, echte storm pas over paar uur #sandy
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vanuit mijn werkkamer RT @barrysmit: Waar zie ik de beste #Sandy live beelden? #dtv

In het Caribisch gebied richtte Sandy veel schade aan en eiste de orkaan enkele levens. In Europa merken we de gevolgen van de orkaan vooral op de beurs. Die wordt vooral getekend door rode cijfers. Vooral verzekeringsmaatschappijen kelderen in afwachting van wat door Sandy aangerichte schade voor hen gaat betekenen. De AEX stond halverwege de handelsdag ruim een half procent in de min.