Donorweek levert ruim 38 duizend registraties op

Acteur Frank Lammers aan de telefoon tijdens de wervingsactie bij de start van de Donorweek. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Donorweek heeft ruim 38 duizend nieuwe donorregistraties opgeleverd. Dat maakte de Nederlandse Transplantatie Stichting vandaag bekend. Tijdens de wervingsactie vorige week werd veel aandacht besteed aan het werven van nieuwe donoren.

Onder meer verschillende bekende Nederlanders zetten zich daarvoor in. Driekwart van de nieuwe aanmelders legde in het Donorregister vast een of meer organen na het overlijden te willen afstaan. Bijna twintig procent weigerde donor te worden en vijf procent liet de keuze aan de nabestaanden, schrijft persbureau Novum.

In totaal hebben ruim 5,6 miljoen Nederlanders in het register laten registreren of ze wel of geen orgaan- of weefseldonor willen zijn. Zestig procent van de geregistreerden koos voor ja.

Toch is er nog altijd een tekort aan orgaandonoren. Gemiddeld wachten 1300 mensen op een orgaantransplantatie. Jaarlijks gaan 150 mensen dood tijdens het wachten op een donororgaan.