Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Concept vanochtend naar fracties - Samsom: trots op het resultaat

Samsom vanochtend voorafgaand aan het PvdA-fractieberaad. Foto ANP / Robin Utrecht

Rutte en Samsom zijn eruit en leggen vanochtend het concept-regeerakkoord voor aan hun fractiegenoten. De verwachting is dat de fracties het akkoord goedkeuren en dat het regeerakkoord later vandaag wordt gepresenteerd.

PvdA-leider Diederik Samsom noemde het voorleggen van het akkoord aan zijn fractie vanochtend “een belangrijk moment”:

“Ik zal het akkoord verdedigen. Ik ben er trots op wat we hebben bereikt. Ik denk dat we een goed resultaat hebben neergelegd voor Nederland in de komende jaren. Maar uiteindelijk gaat de fractie erover en straks ook de fractie van de VVD en dan zullen we kijken wat eruit komt.”

‘Akkoord zal sommige fractieleden zwaar op de maag liggen’

Herman Staal, de chef van de politieke redactie van NRC, heeft nog geen duidelijk beeld van hoe lang de fractieberaden zullen duren.

“Maar ik denk lang, want ze hebben toch behoorlijk wat te bespreken. Daarna gaan Samsom en Rutte terug naar de informateurs. Wellicht hebben ze dan nog wat bespreekpuntjes. Vervolgens zullen de informateurs hun verslag moeten maken. Ik verwacht dat hun verslag en het conceptregeerakkoord dan tegelijk openbaar worden. Maar in deze formatie gaat alles sneller dan verwacht.”

Nauwelijks gelekt

De fractieleden hebben de afgelopen weken nauwelijks meer te horen gekregen dan wat naar de media is gelekt.

“Het akkoord zal sommige leden van de fracties zwaar op de maag liggen. Maar iedereen weet dat er in dit compromis pijnlijke dingen zitten, dus ik verwacht niet dat hier onoverkomelijke problemen uit voortkomen.” – Herman Staal, NRC.

Gisteren werd bekend dat het Centraal Planbureau de plannen uit het conceptregeerakkoord inmiddels heeft doorgerekend. Op basis van bevindingen van de rekenmeesters kunnen de onderhandelaars nog wijzigingen aan het akkoord aanbrengen, maar dat is nu kennelijk niet nodig. Het nieuwe kabinet kan worden beëdigd zodra de fracties akkoord gaan met de plannen. Dan wordt Rutte formateur en roept hij alle kandidaat-bewindslieden bij zich.