China

Een exotische bloem, eerlijk, principieel: op het Chinese internet domineert de waardering voor president Obama. Dat was vier jaar geleden wel anders. Toen werd hij gewantrouwd, vooral vanwege zijn huidskleur. De kentering in de publieke opinie kwam na Obama’s bezoek aan China in 2009. Misschien wel de slimste zet was een ontmoeting met de waanzinnig populaire blogger en autocoureur Han Han. Toen hij Obama goedkeurde op zijn blog, dat door tientallen miljoenen vrouwen wordt gelezen, kon Obama niet meer stuk. En hij kan ook nog basketballen en dansen in ‘Gangnam Style’. De relaties met officieel China, de stijve president Hu Jintao in het bijzonder, bleven koel en formeel. Obama stak een paar keer bij brandende internationale kwesties als het klimaat zijn hand uit, maar dat werd gezien als een teken van zwakte. Er is weinig gekomen van de ‘G-2’ en ‘Chimerica’, het idee dat de twee grootste economieën de wereld zouden besturen. Sinds Obama van de VS weer „de leidende macht” in de Pacific aan het maken is, groeit het Chinese wantrouwen. Obama’s nieuwe defensiestrategie wordt gezien als een poging China te omsingelen en klein te houden. Hoe goed hij ook danst.

Correspondent China