Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Kritische reacties oppositie op regeerakkoord

Gemengde reacties bij de Tweede Kamerfracties op het regeerakkoord. De christelijke partijen zien vooral de gezinnen in de verdrukking komen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma afgelopen zaterdag op het congres van zijn partij. Foto ANP / Robin Utrecht

Er is lof, maar zeker ook kritiek bij de Tweede Kamerfracties over het regeerakkoord. De christelijke partijen CDA en ChristenUnie zien vooral de gezinnen in de verdrukking komen.

Zij worden namelijk geraakt door de bezuinigingen op de kinderbijslag, een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie, invoering van het sociaal leenstelsel voor studenten en het afschaffen van de gratis schoolboeken. CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma concludeert dat dit dus ten koste gaat van gezinnen:

“Je moet wel het hele verhaal eerlijk vertellen. De vraag is ben je ook eerlijk aan het verdelen of kijk je alleen naar de cijfers? Ik denk dat ze daar tekort schieten.”

ChristenUnie-voorman Arie Slob had tegenover de NOS veel lof voor de snelheid waarmee het akkoord in elkaar getimmerd is. Positief is hij bijvoorbeeld over de maatregelen om de woningmarkt uit het slop te trekken, iets te doen voor asielzoekerskinderen: “Ik zie dat ze bruggen slaan in de samenleving.”

Maar Slob is het met Van Haersma Buma eens dat de bruggen wel een beetje ver te zoeken zijn als het gaat om het christelijke deel van de samenleving.

“Het is meer een omgangsregeling geworden tussen liberalen en socialen. Maar de brug naar christenen als het gaat om de gewetensvolle ambtenaren of de totale vrijheid van de koopzondagen, wordt niet geslagen. Dat is jammer. Ook betreuren wij dat de 2,3 miljoen gezinnen met opgroeiende kinderen behoorlijk de rekening wordt gepresenteerd. Het sociale leenstelstel komt er aan, schoolboeken moeten weer betaald. Daar zullen flinke klappen vallen. Een gemiste kans.”

PVV: destructief akkoord

Geert Wilders spreekt in een reactie van een ‘destructief akkoord’, dat vol zit met de verkeerde keuzes, meldt Novum. Volgens de PVV-leider wordt de economische groei afgeremd, loopt de werkloosheid op en gaat de hypotheekrenteaftrek eraan. “De gewone Nederlander wordt gepakt”, zegt hij. Als ‘klap op de vuurpijl’ is er het generaal pardon voor kinderen. Ook vindt hij de bezuiniging van een miljard op ontwikkelingssamenwerking te weinig. Hij kondigde aan stevig oppositie te gaan voeren.

De woordgrappen met het woord ‘bruggen’ waren vanmiddag niet van de lucht. Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme maakte er ook een woordspeling mee:

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Dit regeerakkoord is geen bruggen slaan, maar ruggen slaan

GroenLinks: gemisten kansen voor de vergroening

Bram van Ojik van GroenLinks vindt dat de nieuwe coalitie grote kansen heeft gemist als het gaat om de vergroening van de economie. Hij wijst erop dat de bezuinigingen op natuurbeleid ‘gewoon’ doorgaan.

“We hebben te maken met een ouderwets grijs kabinet, met een groen sausje. Er worden wel wat groene stappen gezet, maar het is volstrekt onvoldoende om de economie op duurzame leest te schoeien.”

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks twitterde:

Twitter avatar GroenLiesbeth Liesbeth v Tongeren Nog geen 5 pagina’s groen en duurzaamheid op een regeerakkoord van 82 pagina’s. Wel duidelijk welke crisis geen prioriteit heeft. #groen

Ook wijst Van Oijk erop dat achteloos wordt omgesprongen met de allerarmsten in de wereld door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

“Daarmee breekt de PvdA met de goede traditie om voorbij de grenzen van Nederland te kijken.”

D66: blij met de financiële discipline

D66-Kamerlid Alexander Pechtold is blij dat VVD en PvdA een aantal taboes doorbreken zoals de vermindering van het aantal provincies en de hervorming van de woningmarkt. Positief is hij over de financiële hand op die op de knip gehouden wordt:

“Tijdens de campagne maakte ik me zorgen over de financiële discipline van het volgende kabinet, maar dat lijkt nu toch goed te komen. Dat is zonder meer winst voor ons allemaal.”

Maar hij heeft ook wel een kritische noot op de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het inkomensafhankelijk maken van de zorg:

“We moeten ervoor zorgen dat werken loont. De lasten komen in dit akkoord wel erg op de schouders van werkenden en bedrijven terecht. Daarmee ontmoedigt de nieuwe coalitie werken en ondernemen, en dat schaadt het herstel van de economie.”

SP: Rutte heeft aan het langste end getrokken

Volgens SP-leider Emile Roemer heeft Mark Rutte aan het langste eind getrokken bij de onderhandelingen. Het akkoord ademt namelijk een voortzetting van het liberale beleid, vindt hij. Als voorbeeld noemt hij het harde bezuinigingsbeleid, marktwerking in de publieke sector, het versoepelen van het ontslagrecht en het inkorten van de WW.

“Dat zijn grote punten die de VVD heeft binnengehaald.”

Roemer is te spreken over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en het kinderpardon.

“Daar ben ik heel blij mee.”