Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Bruggen slaan. Het kortste motto van de afgelopen jaren

De brug die de papieren versie van het regeerakkoord van Rutte II siert.

Hoe vat je een regeerakkoord waarin voor miljarden wordt bezuinigd, nieuwe hervormingen en investeringen worden aangekondigd en hoofdpijndossiers worden beslecht samen in twee woorden? Mark Rutte en Diederik Samsom doen het als volgt: bruggen slaan.

Bruggen slaan is naar verluidt het motto van het regeerakkoord van de VVD en PvdA dat vanmiddag wordt gepresenteerd. Wellicht weinig origineel, maar een nieuw kabinet heeft nu eenmaal een motto nodig. Het schijnt bijna een ijzeren wet te zijn. Sinds 1994 had alleen Paars II geen motto. De onderhandelaars konden geen motto verzinnen en lieten het maar zitten. Het ontbreken van de slogan werd gezien als een manco. Want waar stond het kabinet eigenlijk voor?

De motto’s van de afgelopen jaren:

  • Paars I (1994) – Werk, werk, werk
  • Paars II (1998) – (geen motto)
  • Balkenende I (2002) – Duidelijkheid en daadkracht
  • Balkenende II (2003) – Meedoen, meer werk, en minder regels
  • Balkenende III (2006) – Terughoudend en zorgvuldig
  • Balkenende IV (2007) – Samen werken, Samen leven
  • Rutte I (2010) – Vrijheid en Verantwoordelijkheid
  • Rutte II (2012) – Bruggen slaan

Bruggen slaan. Het is het kortste motto van de afgelopen jaren en allitereert niet. Het is misschien ook weinig creatief, maar laat dat maar over aan de twitteraars.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae He ‘Bruggen Slaan’, de jaren 90 belde net. Of hij zijn motto terug mag.
Twitter avatar JohanFretz Johan Fretz Het nieuwe kabinet gaat Bruggen Slaan, zo luidt het officiele motto. Fred Teeven: ‘Bruggen ja. En inbrekers natuurlijk.’
Twitter avatar bramcore Bram Verkerke Heel praktisch met die hedwige polder.. “@daanno: Het motto van het kabinet Rutte II is ‘ bruggen slaan’.  God allemachtig nog aan toe zeg!”
Twitter avatar mousmar Mustafa Marghadi Heb net een kwartier tegen een brug over de Oudegracht gebeukt. Volgens voorbijgangers heb ik het motto van Rutte II verkeerd begrepen.
Twitter avatar WillemBosch Willem Bosch Je kunt beter bruggen slaan dan bijvoorbeeld vrouwen, zeg ik altijd maar.
Twitter avatar evonkje Edwin Vonk bruggen slaan…dat heb je dan wel nodig bij ontpoldering #hedwige