Bouw Chinese fabriek na protest stilgelegd

Na dagenlange protesten van boeren, studenten en villabewoners heeft het bestuur van het Chinese Ningbo, een van de grootste havensteden ter wereld, de uitbreiding van een petrochemisch complex gestopt. Of de duizenden demonstranten, die bij vlagen hard botsten met de oproerpolitie, genoegen nemen met de toezegging de bouw stil te leggen, was vanochtend nog niet duidelijk.

Het is de tweede keer in vijf jaar dat Chinezen een fabriek weten tegen te houden.

De omvang, samenstelling en hardnekkigheid van het vier dagen durende protest, dat begon met de blokkade van een toegangsweg door boeren hebben de autoriteiten in de zuidoostelijke havenstad op 150 kilometer ten zuiden van Shanghai verrast. Demonstraties van deze omvang zijn zeldzaam in China en dat geldt ook voor de bereidheid naar de bevolking te luisteren, zeker als, zoals in dit geval, het gaat om een 8,8 miljard dollar vergende investering van het staatsbedrijf Sinopec.

Het feit dat de demonstranten vandaag niet meteen genoegen namen met de toezegging van het partij- en stadsbestuur in het welvarende Ningbo met bijna acht miljoen inwoners is tekenend voor het gebrek aan vertrouwen in de overheid. Er heerst in deze stad met grote energie- en chemiecomplexen allang onrust over de hoge aantallen kankergevallen.

Volgens de Pekingse historicus en commentator Zhang Lifan heeft in Ningbo de „opkomende middenklasse zijn stem laten horen”. Dat was ook te merken op het internet: de demonstranten maakten gebruik van dure iPhones en iPads om verslag te doen van de botsingen met de oproerpolitie. De demonstratie werd het meest bediscussieerde onderwerp op het Chineestalige internet.