Bloedige feestviering

A Pakistani butcher slaughters a camel on the second day of Eid al-Adha in Karachi on October 28, 2012. Eid al-Adha, or the Feast of Sacrifice, honours Abraham's willingness to sacrifice his son Ishmael on the order of God, who according to tradition then provided a lamb in the boy's place. AFP PHOTO/Rizwan TABASSUM
A Pakistani butcher slaughters a camel on the second day of Eid al-Adha in Karachi on October 28, 2012. Eid al-Adha, or the Feast of Sacrifice, honours Abraham's willingness to sacrifice his son Ishmael on the order of God, who according to tradition then provided a lamb in the boy's place. AFP PHOTO/Rizwan TABASSUM AFP

Vorige week toonde deze rubriek nog een foto van een dromedaris die in een pick-uptruck werd gehesen. Voor het jaarlijkse islamitische Offerfeest werden de dieren massaal ingeslagen. Dit weekend werden ze massaal geslacht.

Zoals hier, op straat in Karachi, de grootste stad van Pakistan. Onder het klikken van de fotocamera’s van vele toeschouwers doodt deze slager een dromedaris met een mes. Eén van de voorpoten van het dier is vastgebonden, vermoedelijk om hem beter in bedwang te kunnen houden. Het mes moet zo scherp mogelijk zijn gevijld, om het dier onnodig lijden te besparen.

Het Offerfeest is één van de twee grote feestdagen van de islamitische kalender. Het begon afgelopen vrijdag en duurt drie of vier dagen, verschillend per land en traditie.

In Irak ging het er dit weekend minder vrolijk aan toe tijdens de feestviering. Bij verschillende bloedige aanslagen kwamen meer dan dertig mensen om het leven.

In Bagdad ging een autobom af nabij een restaurant, met 23 doden als gevolg. Bij een bermbomexplosie kwamen elders twaalf mensen om, waaronder drie kinderen.

Ook Iraanse pelgrims waren dit weekend het doelwit in Irak. Een bom gemonteerd aan de onderkant van een bus met pelgrims kostte zaterdag aan acht mensen het leven, meldt persbureau AP.