Bestand in Syrië massaal geschonden

VN-chef Ban Ki-moon heeft vanochtend zijn diepe teleurstelling uitgesproken dat het vierdaagse bestand in Syrië volledig is gebroken. Honderden Syriërs zijn sinds vrijdag omgekomen, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen, een organisatie die de oppositie steunt.

Vanwege het Offerfeest zou van vrijdag tot en met vandaag een staakt-het-vuren in acht genomen worden door rebellen en het Syrische leger. Maar van het begin af aan was duidelijk dat, ook op deze voor moslims heilige dagen, de kans erg klein was dat de wapens werkelijk zouden zwijgen.

De regering van president-Assad had weliswaar toegezegd het bestandsvoorstel van de VN-gezant Lakhdar Brahimi te accepteren, maar zich daarbij het recht voorbehouden zonodig te reageren op acties van ‘terroristische bendes’, zoals de regering de rebellen aanduidt. Bij de verschillende en zeer verdeelde oppositiegroepen bestond grote scepsis over het bestand, dat volgens de gewapende oppositie zelfs „dood geboren” was vanwege aanhoudende bombardementen door het leger. Beide partijen waren bevreesd dat de tegenstander ervan zou profiteren om zijn positie te versterken.

Beide partijen beschuldigen de andere partij er nu van het bestand te schenden. Volgens de oppositie heeft het leger zaterdag zijn bombardementen van steden alweer hervat. Een gevechtsvliegtuig zou een raket hebben afgevuurd op een gebouw in een voorstad van Damascus, waarbij acht mannen zouden zijn omgekomen. In Aleppo zouden tanks hun beschietingen hebben hervat, en werd over en weer geschoten. In Damascus werden twee aanslagen gepleegd met auto’s vol explosieven. In het noordenwesten van het land bliezen rebellen een tank op en doodden zij drie soldaten. (AP, Reuters, AFP)