Behalve de poes van Aaf

Nederland telt in totaal elf nationale kranten en 32 regionale kranten. Al deze kranten hebben een zogenaamde voor- en achterpagina. En allemaal hebben ze die een beetje gelijk verdeeld. De voorpagina is gereserveerd voor de mensen van de wereld, de achterpagina is gereserveerd voor hen, stervelingen, die over deze mensen van de wereld lezen. Dat wij iedere keer weer achterpagina materiaal zijn terwijl zij voorpaginamateriaal zijn, vinden wij, achterpaginalezers, echt niet zo erg. Natuurlijk hebben we ons weleens laten verleiden om Bea’s nieuwste hoedje te verrijken met een sluier of om op het geweldige hoofd van die geweldige Ivo een kroon te tekenen, maar protesteren doen we niet.

Want, zo beredeneren wij, de achterpagina is van ons soort mensen. En ons soort mensen komt dichtbij en daar houden we van. De weggelopen Poes van Aaf bijvoorbeeld, na de vakantie was ie kwijt, vermelde ze in 2010 op de achterpagina van de Volkskrant, op dezelfde vervloekte dag dat de Chinese restaurants zo ‘vreemd’ smaakten, merkte een ander ons soort mensen op. Dat zijn nou dingen waar wij, achterpaginalezers, op kicken. Zou Aaf Poes teruggevonden hebben? Of zou Poes in een Chinese hotpot verdwenen zijn? Ach nee toch?

We vinden het daar dus wel oké, op die achterpagina. Des te harder valt het op onze gebogen hoofden dat wij, buitenlandse NRC De Week lezers, beroofd van ons dagelijkse krantje (De NRC De Week verschijnt één keer per week) ook beroofd zijn van onze achterpagina. Op onze achterpagina een fotomodel die de krant leest op een buitenlands balkon met een uitzicht waarop alleen mensen van de wereld hun koffie drinken. Daar zit hij, onderuit gezakt, van de rest van de mensen van de wereld te genieten. Aan het plaatje lijkt niks te ontbreken. De man heeft het allemaal. Nou ja, behalve de poes van Aaf dan. Op de redactie moeten ze gedacht hebben dat het op een buitenlands balkon zo werkt. Dat je daar, nu je het thuisland de rug hebt gekeerd, een mens van de wereld bent die geen tijd heeft voor het gekeuvel van de achterpagina. Ik zou dit best graag willen beamen maar dat kan ik niet. Geef mij dus maar gewoon de poes van Aaf.