Autobom ontploft in Damascus - VN teleurgesteld over mislukt bestand

Damascus werd enkele dagen geleden ook al getroffen door een autobom. De ravage was enorm. Foto ANP

De onrust in het door geweld geteisterde Syrië houdt onverminderd aan. Vanochtend ontplofte in Damascus een autobom, die volgens Syrische media tien dodelijke slachtoffers heeft geëist. VN-chef Ban Ki-moon en gezant Lakhdar Brahimi spraken zich teleurgesteld uit over de mislukking van het bestand dat gedurende het Offerfeest stand moest houden.

De autobom explodeerde nabij de ingang van een bakkerij. Onder de slachtoffers bevinden zich vrouwen en kinderen, bericht de Syrische staatstelevisie. Inwoners van het getroffen gebied menen Damascus wordt gecontroleerd door troepen die het regime van president Bashar al-Assad steunen.

Ban Ki Moon roept op tot einde geweld

Vandaag zei VN-chef Ban “diep teleurgesteld te zijn in de mislukking van het staakt-het-vuren”. Troepen van de regering en de oppositie riep hij op per direct een eind te maken aan het geweld. Het bestand, geïnitieerd door VN-gezant Brahimi, zou vrijdag op de start van het Offerfeest ingaan en vier dagen duren. Het heeft echter nog geen dag stand gehouden.

Vorige week liet Brahimi weten dat zowel de Syrische overheid als de leiders van de rebellen akkoord gingen met een staakt-het-vuren. Het leger zei wel een slag om de arm te houden op het moment dat het geweld toenam. En dat geschiedde.

Nog geen nieuw plan

Ook Brahimi zegt het te betreuren dat een poging tot een bestand is gefaald. Een direct plan om de gemoederen te sussen, is er vooralsnog niet volgens de VN-gezant. Secretaris-generaal Ban herhaalt dat “meer wapens en bloedvergieten” niet de oplossing zijn voor de crisis in Syrië.