Australië vergeet ‘oud Europa’ en keert zich naar Azië

De Australische premier Julia Gillard wil afscheid nemen van de ‘oude landen’ in Europa, en haar land steviger verankeren in de Aziatische regio met groeilanden als China en India. Op die manier kan Australië maximaal profiteren van de enorme opkomst die Azië doormaakt, zei de premier dit weekeinde in Sydney bij de presentatie van een witboek met de veelzeggende titel Australië in de Aziatische Eeuw.

Belangrijk onderdeel van het plan is om kinderen vanaf hun zesde Indonesisch, Mandarijn, Hindi of Japans op school te laten leren. Premier Gillard wil ook dat in 2025 een derde van de toplieden in bedrijfsleven en overheid uitgebreide ervaring in Azië heeft. Het diplomatieke netwerk wordt uitgebreid, onder andere met een ambassadeur in Mongolië en een voor Asean, de unie van landen in Zuidoost-Azië. Er komen meer beurzen om in Azië te studeren.

„Nu het zwaartepunt van de wereld verschuift naar ons gebied, wordt de tirannie van afstand vervangen door het vooruitzicht van nabijheid. Australië ligt op het juiste moment op de juiste plaats”, aldus de premier in het witboek.

In 2025 zal het grootste deel van ’s werelds middenklasse in Azië wonen, een ontwikkeling waar Australische bedrijven hun voordeel mee kunnen doen. Nu al is handel met Azië goed voor een kwart van het Australische BNP, wat zou moeten groeien tot een derde in 2025. China is de belangrijkste handelspartner voor Australië.

De toenadering van Australië met zijn Aziatische buren begon zo’n dertig jaar geleden onder premier Bob Hawke, die goede banden opbouwde met Aziatische leiders en handelsbarrières ophief. In de jaren daarna zijn de banden verder aangehaald. Maar nog steeds spreken Australiërs weinig regionale talen. Het aantal Australische scholieren en studenten dat Indonesisch studeert, kelderde in de afgelopen tien jaar.