Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Akkoord VVD en PvdA: provincies en gemeenten samenvoegen’

Een verkiezingsaffiche in de gemeente Moordrecht. Per 1 januari fuseren de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle tot Zuidplas. Op 18 november kiezen de burgers daar al hun gemeenteraad, net als in nog vijf plaatsen, vier maanden eerder dan de rest van Nederland. ANP / Valerie Kuypers

Nederland moet over een paar jaar alleen nog maar gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners tellen. Gewesten met minder inwoners moeten fuseren. Dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD en PvdA, schrijft De Telegraaf vanochtend.

Als dit plan doorgaat, heeft dat gevolgen voor bijna alle gemeenten. Nu tellen maar 25 van de 415 gemeenten meer dan honderdduizend inwoners.

De partijen willen verder de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen. De Noordoostpolder zou daarvan kunnen worden losgekoppeld. Het totaal aantal provincies zou moeten worden teruggebracht tot vijf landsdelen.

De Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA worden maandagochtend geïnformeerd over het conceptregeerakkoord. De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt.