Actiecomité begint rechtszaak om ontpoldering te voorkomen

Bronnen rond de formatie meldden dat PvdA en de VVD de knoop hebben doorgehakt: de Hedwigepolder gaat onder water, zoals met België is afgesproken. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Het Actiecomité Red Onze Polders begint een rechtszaak om de ontpoldering van de Hedwigepolder tegen te houden. Dat meldt de NOS vanochtend. Gisteravond werd bekend dat VVD en PvdA het eens zijn gworden over het onder water zetten van de Zeeuwse polder.

Met België is afgesproken dat als natuurcompensatie voor de verdieping van de vaargeul in de Westerschelde de polder onder water zou worden gezet. Toen dit in Zeeland op fel verzet stuitte, zag het kabinet-Rutte in juni dit jaar van het ontpolderen af. Zowel Vlaanderen als Europese Commissie is daarna een procedure gestart om het ontpolderen van de Hedwigepolder af te dwingen. Het ontpolderen van het gebied zorgde bij opeenvolgende regeringen al voor hoofdbrekens.

Dat de VVD en PvdA het nu eens zijn geworden over de ontpoldering, is het Actiecomité Red Onze Polders “geschrokken”. Magda de Feijter van het comité spreekt tegenover de NOS van “flink kiezersbedrog van de VVD”. De Feijter is strijdbaar en zegt: “We laten het hier niet bij zitten”.

Het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin van de Partij voor Zeeland waarschuwde gisteren dat hij een “juridische oorlog” zal starten om de ontpoldering van de Hedwigepolder te voorkomen. Robesin zegt tegen Omroep Zeeland dat zo’n procedure wel zeven of acht jaar kan duren. Robesin bracht vorig jaar als senator een bezoek aan premier Rutte. Die zou hem toen hebben verzekerd tot het uiterste te willen gaan om ontpoldering te voorkomen.