Verkiezingen Litouwen gewonnen door oppositie

Algirdas Butkevicius, leider van de Sociaal Democratische Partij, beantwoordt vragen van journalisten nadat hij de eerste resultaten heeft gehoord: zijn partij lijkt de grootste te worden.
Algirdas Butkevicius, leider van de Sociaal Democratische Partij, beantwoordt vragen van journalisten nadat hij de eerste resultaten heeft gehoord: zijn partij lijkt de grootste te worden. Foto AFP / Petras Malukas

De oppositiepartij Sociaal Democraten winnen waarschijnlijk de verkiezingen in Litouwen, volgens de eerste resultaten. Zo’n tachtig procent van de stemmen is geteld, meldt AP.

De Sociaal Democraten, die tegen strenge bezuinigingen zijn, hebben nu ongeveer 38 zetels in het 141 zetels tellende parlement. Dat zou genoeg zijn om een nieuwe regering te vormen, meldt AP. De regerende conservatieve partij geleid door premier Andrius Kubilius is volgens onofficiële resultaten de tweede partij, met 34 zetels.

Strikt bezuinigingsbeleid pakt goed uit

De conservatieve partij van Kubulius is volgens persbureau AFP gestraft voor het strikte bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. De partij was vier jaar aan de macht in Litouwen, dat drie miljoen inwoners heeft.

Toch heeft het draconische bezuinigingsbeleid van de conservatieven niet slecht uitgepakt. In 2009 kromp de economie nog dramatisch met bijna 15 procent, maar in 2010 was er alweer groei. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van 2,5 procent, schrijft AFP.

Vandaag tweede ronde

Vandaag was de tweede ronde van de verkiezingen in Litouwen - de eerste ronde was twee weken geleden. Toen won de Arbeiderspartij en werden de Sociaal Democraten tweede.