Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Tsunamiwaarschuwing Hawaii na zware aardbeving - kuststrook geëvacueerd

Hawaii News houdt inwoners van de eilanden op de hoogte van het laatste nieuws en de verwachte golven. Beeld Hawaii News

Voor de westkust van Canada heeft zich vannacht een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter voorgedaan. Voor de eilanden van Hawaii geldt een tsunamiwaarschuwing. Ook voor de kust van de Canadese provincie Brits-Columbia en Alaska werd een waarschuwing afgegeven, maar die zijn inmiddels opgeheven.

Rond half tien Nederlandse tijd worden de eerste golven verwacht op Hawaii, meldt het Pacific Tsunami Center. De kustzones van de eilanden worden geëvacueerd, meldt de lokale zender Hawaii News. Op de eilanden staan lange rijen voor de tankstations. Ook het Hilo International Airport is geëvacueerd.

Naar verwachting zullen de grootste golven de Maui en het Grote Eiland treffen. Op Hawaii News vertelde Gerard Fryer van het Pacific Tsunami Warning Center dat de golven een hoogte van 1,8 meter kunnen bereiken. Fryer:

“Het wordt geen grote tsunami, maar groot genoeg om te evacueren.”

Twitter avatar ricktillery Rick Tillery Confirmation from a family member in Waialua, Hawaii that very loud tsunami sirens are sounding right now. #Quake #Tsunami

De aardbeving vond vannacht plaats in de buurt van Haida Gwaii-eilanden. Berichten over schade of slachtoffers zijn er nog niet.

Kijk live mee met Hawaii News

Dit bericht wordt regelmatig bijgewerkt.