Tsunami Hawaii niet zo sterk - grootste gevaar is geweken

Inwoners van Hawaii kijken naar het water. De tsunami zorgde voor enkele kleine golven. Foto AP / Eugene Tanner

De tsunamigolven die vanochtend Hawaii bereikten na de aardbeving bij Canada hebben geen schade veroorzaakt. Het ging om een serie kleine golven waarvan de meesten slecht enkele tientallen centimeters hoog waren.

Dat vertelde Gerard Fryer van het Pacific Tsunami Warning Center tegen de nieuwszender Hawaii News. De grootste golf die werd gemeten in de eerste 45 minuten was ongeveer 1,5 meter hoog. De waarschuwing bleef de hele ochtend nog van kracht omdat er altijd nog grotere golven kunnen komen, maar is inmiddels afgezwakt tot een advies. De stranden en havens blijven nog gesloten, maar het grootste gevaar is geweken.

Twitter avatar HawaiiNewsNow Hawaii News Now Fryer: Typically the first wave is not the largest. Says they don’t issue the all clear, just the warnings. http://t.co/ulO4YcIB #hitsunami

Op Hawaii werden na de tsunamiwaarschuwing - die volgde op een aardbeving van 7,7 op de schaal van Richter bij Canada - delen van de kuststroken geëvacueerd. De waarschuwing zorgde voor lange rijen bij de tankstations en chaos op de weg. Volgens Fryer ziet het er inmiddels naar uit de evacuatie niet nodig was geweest.

Ook kleine golven bij Canadese kust

De aardbeving was de krachtigste aardbeving in ruim zestig jaar voor Canada. Ook voor de Canadese westkust en Alaska waren er tsunamiwaarschuwingen, maar die werden eerder al ingetrokken. Wel kreeg een eilandengroep voor de Canadese westkust te maken met een kleine golf van 69 centimeter. De noordkust van Vancouvereiland kreeg een golf van 55 centimeter te verduren.