Overgang naar wintertijd vrijwel overal met vorst, -10 in Twente

Afgelopen nacht werd er op grotere schaal gestrooid dan de nacht ervoor. Foto ANP / Koen Suyk

De overgang naar de wintertijd is in vrijwel het hele land gepaard gegaan met vorst. Op de meeste plaatsen vroor het zaterdagnacht 1 tot 5 graden, maar plaatselijk werd het kouder dan -6, meldt Novum op basis van weeronline.nl. Alleen in sommige kustgebieden en het noorden van Groningen en Friesland bleef het kwik boven nul.

In Twente daalde het kwik naar -6,4 en aan de grond werd zelfs -10,2 gemeten. Het is daarmee de eerste keer dit seizoen dat het matig vriest en voor Twente de op twee na koudste oktobernacht.

Op grotere schaal gestrooid

De vochtige lucht en buien van gisteravond hebben er bovendien voor gezorgd dat autoruiten vanochtend bedekt waren met een flinke laag ijs. Ook werd er de afgelopen nacht op grotere schaal gestrooid dan de nacht ervoor, toen het kwik voor het eerst in grote delen van het land onder het vriespunt kwam. Vooral bruggen en viaducten op snelwegen in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Limburg en Friesland zijn voorzien van een laagje pekel. Lokaal kan het echter nog glad zijn, waarschuwt weeronline.nl.

Vandaag blijft het kwik steken op een graad of 9. Er is veel ruimte voor de zon, maar in de kustprovincies kan een enkele bui vallen. In de nacht naar maandag kan wat regen vallen en komt het waarschijnlijk niet tot nachtvorst. Maandag belooft een bewolkte en regenachtige dag te worden met temperaturen van een graad of 8 in het oosten en 11 graden in het westen.