Oekraïne naar de stembus - ‘kiezers verwachten weinig verandering’

De uitslag van de verkiezingen is belangrijk, maar nog belangrijker voor de richting van het land zijn de oligarchen. Foto Reuters / Valentyn Ogirenko

Oekraïne gaat vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Analisten verwachten dat de partij van president Viktor Janoekovitsj profiteert van de verdeeldheid van de oppositie en in het zadel blijft. Dat meldt AP.

De 45 miljoen Oekraïners kunnen stemmen op de partij van de macht, de partij van de oude oppositie of op nieuwe tegenstrevers. De twee belangrijkste pro-westerse partijen hopen ieder een einde te maken aan de inmiddels drie jaar durende heerschappij van Janoekovitsj. De partij Oekraïne Voorwaarts, met op de kandidatenlijst voormalig voetbalvedette Andrij Sjevtsjenko, wil juist stemmen weghalen bij de oppositie en wordt volgens AP gezien als een instrument van het campagneteam van Janoekovitsj.

De partij van Janoekovitsj, de Partij van de Regio’s, hoopt dat kiezers het mandaat van de president versterken zodat hij Oekraïne verder kan losmaken van het Westen. De betrekkingen tussen Kiev en de EU staan al onder druk door de opsluiting van oud-premier Joelia Timosjenko.

‘Belangrijker voor de richting van het land zijn de oligarchen’

Toch verwachten kiezers dat er niet veel zal veranderen, schreef onze correspondent Thalia Verkade gisteren in NRC Weekend. De uitslag is belangrijk, maar nog belangrijker voor de richting van het land zijn de oligarchen. Verkade:

“In het Westen wordt hun belangrijkste dilemma vaak voorgesteld als een keuze tussen Rusland of Europa. De realiteit, zeggen analisten, is dat deze verkiezingen niet de richting bepalen in het land. De Oekraïne wordt feitelijk geregeerd door machtige zakenlieden. Voor hen geldt de wet van de markt, en zij hebben financiële belangen in Europa én Rusland.”

President Viktor Janoekovitsj bracht vanochtend zijn stem uit in Kiev. Foto AP / Sergei ChuzavkovPresident Viktor Janoekovitsj bracht vanochtend zijn stem uit in Kiev. Foto AP / Sergei Chuzavkov