Bart van der Boom wint Libris Geschiedenis Prijs

Bart van der Boom heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2012 gewonnen voor zijn boek ‘Wij weten niets van hun lot.’ Gewone Nederlanders en de Holocaust. Van der Boom, historicus en docent aan de Universiteit Leiden, kreeg de prijs van 20.000 euro zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis in Amsterdam.

De jury noemde het winnende boek ‘consciëntieus, dapper en belangwekkend’ en prees de manier waarop hij een ‘moeilijk en gevoelig thema’ aanpakte. Het boek toont aan de hand van historische dagboekfragmenten dat Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog veelal niet beseften wat het lot van gedeporteerde Joden was. Daarmee ontkracht het boek de mythe van de schuldige omstander, die overlevenden van de oorlog schuldig noemt omdat zij de Holocaust hebben laten plaatsvinden. ‘Een dapper boek, omdat Van der Boom een weinig gangbaar standpunt inneemt,’ aldus de jury. 

Van der Boom gold als een van de favorieten voor de prijs, zo meende ook Michel Krielaars, die afgelopen vrijdag in de bijlage Boeken van NRC Handelsblad de vijf genomineerden besprak. ‘Wij weten niets van hun lot’ maakte grote kans volgens Krielaars, ‘omdat het uitblinkt in zijn wetenschappelijke aanpak van een omstreden kwestie’. De Libris Geschiedenis Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitmuntend historisch werk dat een groot publiek aanspreekt.

Andere genomineerden voor de prijs waren dit jaar Jos Palm, Moederkerk. De ondergang van rooms Nederland, Peter Raedts: De ontdekking van de Middeleeuwen. Geschiedenis van een illusie, Jan Willem Stutje: Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een romantische revolutionair, H.L. Wesseling: De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970.