Pellè schiet Feyenoord in extra tijd naast Ajax

Graziano Pellè na de gelijkmaker in blessuretijd. Foto ANP / Bas Czerwinksi

Met een schitterende treffer heeft Graziano Pellè op de valreep een nederlaag van Feyenoord tegen rivaal Ajax voorkomen. De Italiaanse spits schoot zondag in blessuretijd de 2-2 binnen. Ajax kwam in de Kuip tweemaal op voorsprong, door Christian Eriksen en Siem de Jong. Halverwege de eerste helft had debutant Jean-Paul Boëtius de eerste Amsterdamse voorsprong weggepoetst.

Pellè groeide in de slotfase uit tot man van de wedstrijd, meldt Novum. Bij het verstrijken van de officiële speeltijd maakte de spits op schitterende wijze de 2-2. Hij kreeg de bal in het zestienmetergebied aangespeeld, draaide zich vrij en schoot de bal kiezelhard achter Ajax-doelman Kenneth Vermeer.

Het had voor Pellè nog mooier gekund, want verder in blessuretijd kreeg hij nog een enorme kans. Ditmaal redde Vermeer op sublieme wijze. Ajax speelde het laatste kwartier van de wedstrijd met tien man, na tweemaal geel en dus rood voor Niklas Moisander.

Feyenoord-trainer Ronald Koeman had vooraf verrast met een basisplaats voor Boëtius. De 18-jarige aanvaller kende voor eigen publiek een droomdebuut, want na 23 minuten scoorde hij de gelijkmaker. Boëtius schoot met links raak, nadat schaduwspits Lex Immers in kansrijke positie een voorzet van Wesley Verhoek compleet had gemist.

De treffer deed geen recht aan de verhoudingen op het veld, want de eerste twintig minuten waren voor Ajax. De Amsterdamse voorsprong mocht dan ook terecht genoemd worden. Ryan Babel stuurde Eriksen weg en de Deen schoot tussen twee Feyenoorders in knap raak. Na de gelijkmaker trok Feyenoord de wedstrijd naar zich toe. Verhoek had de thuisploeg na een halfuur op voorsprong moeten schieten, maar hij faalde vrij voor goalie Vermeer.

Na rust kwam Ajax wederom het beste uit de startblokken. Aanvoerder De Jong, net als Eriksen midweeks tegen Manchester City ook al doeltreffend, verlengde een voorzet van diezelfde Eriksen met zijn knie en zette Ajax op 1-2.

Om een nederlaag tegen de rivaal te voorkomen, moest Feyenoord komen en dat deed de ploeg dan ook. Een offensief leverde al vrij snel een aantal kansen op, maar vooral Immers toonde zich weinig koelbloedig in de afronding.
Een kwartier voor tijd werd Ajax tot een tiental gereduceerd. Moisander vergreep zich aan het shirt van een Feyenoorder, wat hem op zijn tweede gele kaart kwam te staan. In overtal maakte Feyenoord vervolgens jacht op de gelijkmaker. Net op het moment dat het geloof begon weg te ebben, nam Pellè zijn ploeg bij de hand.

Door het gelijkspel houden beide clubs gelijke tred op de ranglijst, met achttien punten uit tien duels. Koploper FC Twente kan later zondag bij winst op RKC het gat tot zeven punten vergroten.