Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Jeanine Hennis-Plasschaert wilde als klein meisje al militair worden

Jeanine Hennis-Plasschaert ( VVD) als militair in Amersfoort.
Jeanine Hennis-Plasschaert ( VVD) als militair in Amersfoort. Foto Merlijn Doomernik / NRC

Vandaag lekte het uit. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wordt, als de geruchten kloppen, minister van Defensie. Daarmee komt een oude kinderwens in vervulling. Als klein meisje wilde ze het liefst militair worden.

In aanloop naar de verkiezingen vroeg NRC Handelsblad aan verschillende kandidaat-Kamerleden wat vroeger hun droombaan was. Zo wilde Edith Schippers vroeger dierenarts worden (ook enigszins gerelateerd aan haar huidige post), en Harry van Bommel correspondent. Hennis-Plasschaert zag een heel andere toekomst voor zich:

“Op school was het een stille fantasie van me, een carrière bij defensie. Alle onderdelen van de krijgsmacht spraken tot mijn verbeelding. De luchtmacht, de marine, maar vooral de landmacht trok me aan. Het leek me eindeloos spannend, zo’n internaatachtig systeem. Net als het hele idee dat je námens je land mag optreden, en aan vredesmissies moet meewerken en zo. Dat leek me waanzinnig mooi.”

Politici en hun droombanen in beeld:

Series over oorlog en militairen

Hennis-Plasschaert is onbewust al in haar kindertijd begonnen met voorbereiden op haar nieuwe baan. Ze keek, voor zover haar ouders dat toelieten, veel naar heftige oorlogsseries.

“Natuurlijk had ik een té romantisch beeld van het leger: in die films en series over Vietnam of waar dan ook bloeiden ook altijd romances op, dat heeft zeker een rol gespeeld. Maar toen wij met de Kamerleden vorig jaar bij de missie in Kunduz op bezoek waren, zag ik: zes maanden in een tentje in Afghanistan, daar is weinig romantisch aan, hoor. Ik zie nu hoe belangrijk defensie echt is voor een land.”

Het is gelukt: de eerste vrouwelijke minister van Defensie

Of ze nu na dit interview opeens heel hard haar droom is gaan najagen, of daar eigenlijk toch harder mee bezig was dan ze zei, dat weten we niet. Hennis-Plasschaert heeft het doel dat ze voor zichzelf realiseerde in ieder geval amper twee maanden later al weten te bereiken.

“Gek genoeg heb ik nooit iets met die droom gedaan. (…) Dat verbaast me achteraf, omdat ik nu zie dat het najagen van dromen je ver kan brengen. Dat is inmiddels wel mijn motto, maar het zat er toen kennelijk nog niet in. Wie weet, word ik nog eens de eerste vrouwelijke minister van Defensie.”

Het interview met Jeanine Hennis-Plasschaert stond op 8 september in NRC Handelsblad en is geschreven door onze politiek redacteur Annemarie Kas.