Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Hedwigepolder wordt toch onder water gezet’

Bronnen rond de formatie meldden dat PvdA en de VVD de knoop hebben doorgehakt: de Hedwigepolder gaat onder water, zoals met België is afgesproken.
Bronnen rond de formatie meldden dat PvdA en de VVD de knoop hebben doorgehakt: de Hedwigepolder gaat onder water, zoals met België is afgesproken. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

De Hedwigepolder wordt onder water gezet, zo hebben de VVD en de PvdA afgesproken tijdens de formatieonderhandelingen. Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen.

In juni besloot het kabinet om de kwestie rond de Zeeuwse polder over te laten aan het nieuwe kabinet. Het ontpolderen van het gebied zorgde bij opeenvolgende regeringen al voor hoofdbrekens, schrijft Novum. Al jarenlang is er gesteggel over de toekomst van de Hedwigepolder.

Met België is afgesproken dat als natuurcompensatie voor de verdieping van de vaargeul in de Westerschelde de polder onder water zou worden gezet. Toen dit in Zeeland op fel verzet stuitte, zag Kabinet Rutte I van het ontpolderen af. Zowel Vlaanderen als Europese Commissie is toen een procedure gestart om het ontpolderen van de Hedwigepolder af te dwingen.

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA lijkt nu, na zeven jaar bakkeleien, een knoop te hebben doorgehakt.