Griekse journalist gearresteerd wegens publicatie ‘Lagarde-lijst’

De Griekse journalist Costas Vaxevanis verlaat het kantoor van de aanklager vandaag. Hij werd gearresteerd voor het publiceren van de zogenaamde 'Lagarde-lijst'.
De Griekse journalist Costas Vaxevanis verlaat het kantoor van de aanklager vandaag. Hij werd gearresteerd voor het publiceren van de zogenaamde 'Lagarde-lijst'. Foto Reuters / Costas Baltas

Een Griekse journalist,Costas Vaxevanis, is vandaag gearresteerd omdat hij een lijst heeft gepubliceerd met tweeduizend namen van Grieken die belasting zouden ontduiken. De Griekse regering heeft de lijst naar verluidt in 2010 gekregen van Christine Lagarde, destijds Franse minister van financiën, nu directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Vaxevanis is redacteur van het weekblad Hot Doc en heeft de lijst met 2059 namen gisteren gepubliceerd, naar eigen zeggen omdat de Griekse regering niets doet tegen belastingontduiking. Nu wordt hij vervolgd voor het schenden van de wet op de persoonsgegevens. Er is geen bewijs dat de personen op de lijst de wet hebben overtreden, zeggen de aanklagers tegen persbureau Reuters. Bovendien hebben autoriteiten niet bevestigd dat de lijst echt is.

‘Ik heb gedaan wat een journalist hoort te doen’

Vaxevanis beweert ook te weten welke bedragen de rekeninghouders hebben uitstaan, maar die publiceerde hij niet. Hij vindt dat hij aan zijn journalistieke plicht heeft voldaan door de lijst te publiceren, zegt hij tegenover Reuters:

“Ik heb niets anders gedaan dan wat een journalist behoort te doen. Ik heb de waarheid blootgelegd die zij (de regering, red.) verborgen hielden. Als iemand verantwoordelijk is voor de wet, dan zijn het de ministers die de lijst verborgen hielden, verloren en vervolgens zeiden dat hij niet bestaat. Ik heb alleen mijn werk gedaan.”

Belastingontduiking groot probleem in Griekenland

Belastingontduiking is een groot probleem in Griekenland, dat bijna failliet is. Op de lijst staan ook namen van oud-politici en vooraanstaande regeringsadviseurs; dat heeft een verhitte discussie aangewakkerd. Publieke woede richt zich op rijke politici die strenge bezuinigingsmaatregelen doorvoeren waar het volk de dupe van is, terwijl zij zelf hun centen elders veiligstellen.

De zogenaamde ‘Lagarde-lijst’ stamt al uit 2010. Een medewerker van een Zwitserse dochter van de Britse bank HSBC speelde toen de lijst door aan de Franse regering. Lagarde gaf de lijst toen aan Griekenland.