New York legt openbaar vervoer stil en sluit scholen door orkaan Sandy

Vanaf vanavond zeven uur rijden er in New York City geen treinen, metro’s en bussen meer. Daartoe heeft gouveneur Andrew Cuomo besloten, omdat de orkaan Sandy de oostkust van de VS nadert. Ook zijn honderden vluchten geannuleerd op de luchthavens in New York, meldt persbureau AFP. Scholen blijven gesloten en een deel van de inwoners wordt geëvacueerd.

Vanaf vanavond zeven uur zullen er geen metro's, treinen en bussen meer rijden in New York City. Er wordt noodweer verwacht door de naderende orkaan Sandy.
Vanaf vanavond zeven uur zullen er geen metro's, treinen en bussen meer rijden in New York City. Er wordt noodweer verwacht door de naderende orkaan Sandy. Foto AFP / Andrew Burton

Vanaf vanavond zeven uur rijden er in New York City geen treinen, metro’s en bussen meer. Daartoe heeft gouveneur Andrew Cuomo besloten, omdat de orkaan Sandy de oostkust van de VS nadert. Ook zijn honderden vluchten geannuleerd op de luchthavens in New York, meldt persbureau AFP. Scholen blijven gesloten en een deel van de inwoners wordt geëvacueerd.

Update 16:43 uur: De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft aangekondigd dat de scholen in de stad morgen gesloten blijven. Daarnaast worden burgers die in risicovolle gebieden wonen geëvacueerd. Persbureau AFP meldt dat het om 375 duizend mensen gaat. “Het is een ernstige en gevaarlijke storm”, aldus Bloomberg in een persconferentie:

Het noodweer zal waarschijnlijk morgenavond beginnen. Naar verwachting zal de orkaan sterke windstoten en overstromingen teweeg brengen. Weerkundigen denken dat Sandy in het noorden samengaat met twee krachtige winterstormen, waardoor een ‘monsterstorm’ ontstaat. In verscheidene staten is de noodtoestand afgekondigd. Cuomo verklaarde tegenover persbureau AP:

“Als de orkaan overwaait, dan is dat geweldig. Echt geweldig. Maar zo niet, dan zullen we erop voorbereid zijn.”

Vanavond om zeven uur zal de New Yorkse metro beginnen met het stilleggen van verschillende lijnen. Dat zal een grote impact hebben op metropool New York, waar de acht miljoen inwoners veel gebruik maken van het openbaar vervoer. Zodra het ongeveer twaalf uur lang niet meer heeft gestormd zal het openbaar vervoer weer worden opgestart, zo meldt AP.

In Beeld: Amerika maakt zich op de orkaan Sandy.

De orkaan Sandy heeft in het Carabisch gebied al zo’n vijftig levens geëist en veel schade aangericht.