Onderhandelingen afgerond - fracties bespreken morgen concept-akkoord

Morgen bespreken de fracties van PvdA en VVD naar verluidt het concept-akkoord. Foto ANP / Robin Utrecht

De onderhandelingen over het concept-regeerakkoord zijn afgerond. De fracties uit de Tweede Kamer van de VVD en PvdA komen morgen bij elkaar om het concept-regeerakkoord te bespreken.

Twitter avatar XandervdWulp Xander van der Wulp Bureau kabinetsformatie bevestigt: Onderhandelingen afgerond. Fracties bespreken concept-regeerakkoord maandagochtend.

Daaruit blijkt dat het Centraal Planbureau de plannen inmiddels heeft doorgerekend. Op basis van bevindingen van de rekenmeesters kunnen de onderhandelaars nog wijzigingen aan het akkoord aanbrengen, maar dat is nu kennelijk niet nodig. Dat is niet heel verrassend, zegt Herman Staal, chef van onze politieke redactie:

“Dat de berekeningen niet voor nieuwe problemen hebben gezorgd, verbaast niet zo. Ze hebben voor alle maatregelen de afgelopen jaren zo veel doorgerekend, dat ze de effecten waarschijnlijk al kenden. Daarbij zijn waarschijnlijk geen tegenvallers voorgekomen.”

Het nieuwe Kabinet kan worden beëdigd zodra de fracties akkoord gaan met de plannen. Dan wordt Rutte formateur en roept alle kandidaat-bewindslieden bij zich.

Fractieleden horen morgen wat er achter gesloten deuren besproken is

De fractieleden hebben de afgelopen weken nauwelijks meer te horen gekregen dan wat naar de media is gelekt. De vier heren aan de onderhandelingstafel - Mark Rutte en Stef Blok voor de VVD, Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem voor de PvdA - hebben hun lippen stijf op elkaar gehouden. De onderhandelingen vonden achter gesloten deuren plaats. Staal:

“De fracties gaan misschien wel schrikken. Rutte heeft bijvoorbeeld wat uit te leggen over de hypotheekrenteaftrek, die ook in bestaande gevallen wordt beperkt. Samsom heeft op zijn beurt uit te leggen waarom de PvdA heel vergaande bezuinigingen op het gebied van de zorg zou accepteren, en waarom er op ontwikkelingssamenwerking bezuinigd wordt.”

Maar onoverkomelijke problemen liggen volgens Staal niet in de lijn der verwachting:

“Het akkoord zal sommige leden van de fracties zwaar op de maag liggen. Maar iedereen weet dat er in dit compromis pijnlijke dingen zitten, dus ik verwacht niet dat hier onoverkomelijke problemen uit voortkomen.”

Gezichten van Rutte II en maatregelen akkoord gelekt

Zoals gebruikelijk lekte er informatie naar buiten, zoals eerder vandaag verschillende namen van het nieuwe kabinet. Zo zou Henk Kamp (VVD), huidig minister van Sociale Zaken, in het nieuwe kabinet het ministerie van Economische Zaken gaan leiden. Jeanine Hennis-Plasschaert komt aan het hoofd te staan van het ministerie van Defensie.

Over de plannen kwam onder meer naar buiten dat de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen wordt beperkt, er wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking en dat de zorgtoeslag wordt afgeschaft, in ruil voor een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Lees hier wie de gezichten zijn van Rutte II.