Exitpolls: partij Janoekovitsj blijft de grootste in parlement Oekraïne

De partij van zittend president Viktor Janoekovitsj lijkt de meeste stemmen te hebben binnengehaald vandaag bij de parlementsverkiezingen van Oekraïne, zo blijkt uit exitpolls. Hij haalde 30,5 procent van de stemmen.

De tweede grootste partij is het blok Verenigde Oppositie. De partij heeft volgens de exitpolls 23,9 procent van de stemmen gekregen, goed voor de helft van het 450 zetels tellende parlement van de voormalige Sovjetrepubliek, zo meldt Reuters. Een andere oppositiepartij, UDAR (Punch), zou met 14,7 procent van de stemmen de derde partij van het land zijn.

Andere exitpolls noemen iets andere percentages, maar ze zijn het erover eens welke partijen de grootste drie zijn. De Partij van de Regio’s van Janoekovitsj wint, maar de oppositie heeft het goed gedaan - de drie oppositiepartijen halen samen meer stemmen binnen, twittert onze correspondent Thalia Verkade:

Twitter avatar tverka Thalia Verkade Partij vd regio’s van pres janoekovitsj blijft grootste volgens 1e exit polls. Maar zijn tegenstanders halen samen meer #Oekraine

Westen volgt verkiezingen op de voet

De parlementsverkiezingen zijn de eerste belangrijke verkiezingen sinds Janoekovitsj aan de macht kwam in 2010. Het Westen volgt de verkiezingen in Oekraïne op de voet, bezorgd over de achteruitgang van de democratie in het land. De betrekkingen tussen Kiev en de EU staan bovendien onder druk door de opsluiting van oud-premier Joelia Timosjenko. Janoekovitsj en zijn Partij van de Regio’s willen Oekraïne verder losmaken van het Westen.

‘Oligarchen nog belangrijker’

Hoewel de oppositie aardig wat stemmen heeft binnengehaald - ook al blijft Janoekovitsj de grootste - verwachten kiezers niet dat er veel zal veranderen in hun land, schreef onze correspondent Thalia Verkade dit weekend in de krant. De uitslag is belangrijk, maar nog belangrijker zijn de oligarchen:

“In het Westen wordt hun belangrijkste dilemma vaak voorgesteld als een keuze tussen Rusland of Europa. De realiteit, zeggen analisten, is dat deze verkiezingen niet de richting bepalen in het land. De Oekraïne wordt feitelijk geregeerd door machtige zakenlieden. Voor hen geldt de wet van de markt, en zij hebben financiële belangen in Europa én Rusland.”