Een gewaagde Windows zonder windows

Het kleurige Windows 8 startscherm, met een rijtje geopende apps aan de linkerkant

Microsoft doet een gewaagde poging om een brug te slaan tussen computer en tablet pc. Besturingssysteem Windows 8 is even wennen, voor zowel gebruikers, softwareontwikkelaars als hardwarepartners. En de nieuwe Windows-look heeft namelijk geen windows meer.

Voor alle zekerheid heeft hij het op het grote scherm geprojecteerd: exciting day. Steve Ballmer, de exuberante topman van Microsoft, is altijd opgewonden. Maar nu heeft hij daar echt een reden voor. Deze week introduceerde het softwarebedrijf in New York een radicaal vernieuwde Windows 8-versie. Het voortbestaan van het bedrijf en de carrière van Ballmer hangen er vanaf.

Het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld – van Windows 7 zijn in drie jaar tijd 670 miljoen licenties verkocht – ging op de schop. Het bekende bureaublad is nu bedekt door een aanraakvriendelijk startscherm. Zo hoopt Microsoft de achterstand in te lopen op de Apple iPad, waarvan er 100 miljoen van zijn verkocht. De tablet knibbelt aan de pc-markt: Microsoft ziet zijn Windows-inkomsten dalen en afgelopen kwartaal daalde de winst met 22 procent.

Het traditionele bureaublad is in Windows 8 één van de apps.Het traditionele bureaublad is in Windows 8 één van de apps.

Omdat smartphones en tablets beter verkopen dan pc’s, stelt onderzoeksbureau Forrester dat Microsoft maar 30 procent van de markt voor persoonlijke gadgets heeft. Die underdog-rol is nieuw. Ook voor de EU trouwens, die Microsoft deze week opnieuw op de vingers tikte omdatin Windows 8 weer de eigen browser Internet Explorer bevoordeeld wordt.

In Windows 8 zijn desktop, muis en keyboard naar de achtergrond verdreven. Het beginscherm toont louter gekleurde rechthoeken (‘actieve tegels’) die je met vingers of muis bestuurt. Geen zwevende vensters maar schermvullende apps: het nieuwe Windows heeft geen windows meer, voor het eerst sinds Windows 1.0 uit 1985. Vandaar dat elke nieuwe gebruiker na de installatie meteen een snelcursus Windows 8 krijgt.

De eerste pagina uit de handleiding voor Windows 8: 'Go back to the Start'De eerste pagina uit de handleiding voor Windows 8: 'Go back to the Start'

De frisse, minimalistische vormgeving is afgeleid van mobiel besturingssysteem, Windows Phone. In Windows 8 is de desktop niet het beginpunt maar een losse app, de vertrouwde Start-knop (ingevoerd in Windows 95) is verdwenen. Wie de oude Start-knop terug wil moet trucjes uithalen.

Net als Apple en Google kiest Microsoft voor een downloadwinkel om snel software te installeren. Maar de Windows App Store is nog erg leeg vergeleken met de honderdduizenden apps die Apple en Google bieden. „Hou op. We hebben nu al meer apps dan onze concurrenten toen zij met hun winkel begonnen”, sneert Windows-baas Steven Sinofsky tijdens de presentatie op de hippe Pier 57, op punt van Manhattan. Sinofsky is de gedoodverfde opvolger van de 56-jarige Ballmer - mits Windows 8 een succes wordt.

Lees de rest van dit artikel in de digitale editie van zaterdag 27 oktober  - alleen voor abonnees