AOb vreest hoge inkomens in onderwijs - ‘bestuurders krijgen tonnen’

De AOb vreest dat bestuurders de komende zeven jaar nog topsalarissen kunnen incasseren.
De AOb vreest dat bestuurders de komende zeven jaar nog topsalarissen kunnen incasseren. Foto NRC / Merlin Daleman

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vreest dat bestuurders van onderwijsinstellingen de komende jaren nog steeds exorbitante salarissen krijgen. De Tweede Kamer wil de topinkomens in het onderwijs maximeren, maar het duurt volgens de AOb nog zeker zeven jaar voor de inkomens onder de norm zitten, zo schrijft Novum.

Vandaag publiceerde de bond de jaarlijkse lijst (pdf) van grootverdieners in het onderwijs. Voormalig Amarantis-baas Bert Molenkamp staat bovenaan met een bijna vier ton. Dat is inclusief de vertrekregeling van 2,5 ton. Op de tweede plek staat Aalt Dijkhuizen van de Universiteit van Wageningen, die bijna 3,5 ton opstreek. AOb-voorzitter Walter Dresscher zegt:

“Helaas heeft het vooruitzicht op een maximering nog niet tot resultaat geleid en zien we weer dat bestuurders en soms zelfs oud-bestuurders van onderwijsinstellingen tonnen op hun rekening bijgeschreven krijgen.”

Wet topinkomens wordt dinsdag behandeld

De wet wordt dinsdag door de Eerste Kamer behandeld. Maar de AOb vreest dat veel bestuurders de komende zeven jaar nog volop profiteren van geld dat naar de klas zou moeten gaan, zegt Dresscher:

“Helaas is er een aanlooptijd voor deze wet en kunnen onderwijsbestuurders nog jaren tonnen incasseren. Geld dat is bedoeld voor onderwijs. Lopende contracten worden namelijk nog vier jaar gerespecteerd en daarna volgt nog eens een overgangsperiode van drie jaar.”