22 duizend mensen ontheemd na etnisch geweld Birma

Islamitische Rohingya’s in een vluchtelingenkamp in Birma. Een week geleden barstte het geweld los. Foto AFP

Het etnisch geweld dat vorige week in Birma uitbrak heeft ervoor gezorgd dat meer dan 22 duizend mensen hun huis hebben moeten verlaten. Dat meldt AP op basis van de Verenigde Naties.

Bij gevechten tussen de boeddhistische Rakhine-gemeenschap en islamitische Rohingya’s kwamen volgens de Birmese overheid afgelopen week 67 mensen om het leven. Volgens activisten zijn er echter veel meer doden te betreuren. Ook zijn er tientallen gewonden en zijn er duizenden woningen in brand gestoken.

De mensen zijn gevlucht na vluchtelingenkampen, waar al vijfenzeventigduizend mensen verblijven sinds een uitbarsting van geweld in juni. Toen kwamen negentig mensen om het leven. De Verenigde Naties hebben hun zorgen geuit over het geweld.

Regering doet weinig voor Rohingya’s

De Birmese regering beschouwt de Rohingya’s als illegale immigranten en heeft nooit veel gedaan om hen te beschermen, ook al wonen velen van hen al generaties in het land. President Thein Sein heeft geopperd hen het land uit te zetten. Ook oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft het tot nu toe niet voor hen opgenomen. Op veel plaatsen hebben boeddhisten de laatste weken betoogd tegen de aanwezigheid van Rohingya’s in hun land.