Wég met dat verzetten van de klok!

“Ach, de klok een uurtje verzetten, wat maakt dat nou uit?” Nou, heel veel, zegt chronobioloog Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Zomertijd, winterijd: allemaal overbodig!

Vannacht mogen we weer: om drie uur gaat de klok terug naar twee uur. Foto ANP / Lex van Lieshout

“Ach, de klok een uurtje verzetten, wat maakt dat nou uit?” Nou, heel veel, zegt chronobioloog Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Zomertijd, wintertijd: allemaal overbodig!

“De zomertijd is een overbodige, extra onnatuurlijke factor die ons biologische ritme verstoort”, aldus Roenneberg. Als het aan hem ligt, verzetten we dit weekend de klok voor de laatste maal, schrijft de NRC wetenschapsredactie vandaag. Wat?! Nooit meer de klok een uurtje voor- of achteruit? Juist, het heeft nu 35 jaar geduurd, het is welletjes.

Slaaptekort

“Er is vooraf geen enkel onderzoek gedaan naar de invloed van de zomertijd op mensen”, zegt hij:

“Ik heb nu sterke aanwijzingen dat zo’n uurtje tijdsverschil wezenlijk bijdraagt aan het slaaptekort dat mensen oplopen. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast.”

En slaaptekort, dat hangt weer samen met overgewicht, diabetes en kanker en mensen gaan ervan roken en drinken.

Roenneberg baseert zich volgens onze wetenschapsredactie op een omvangrijke databank waarin hij via online enquêtes de slaapgegevens van honderdduizenden mensen heeft verzameld. Op vrije dagen bewegen mensen met hun slaap- en waakritme van nature mee met de zonsopkomst. In de winter gaat dat keurig, maar zodra de zomertijd wordt ingevoerd, lukt het direct niet meer. Wanneer met de wintertijd de klok wordt teruggezet naar de ‘normale’ tijd, gaat wakker worden op vrije dagen weer parallel lopen aan zonsopkomst.