Wat hier glimt, is van zijde

De pas geopende winkel van Agent Provocateur in Amsterdam heeft een hoog olala-gehalte.

Wat

De net geopende winkel van het Britse lingeriemerk Agent Provocateur in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Agent Provocateur werd in 1994 opgericht door Joseph Corré – de zoon van ontwerpster Vivienne Westwood en muziekproducent Malcolm McLaren – en zijn vrouw Serena Rees. Aanvankelijk was het een winkel in Londen waar vintage lingerie werd verkocht. Toen de voorraad op was, begonnen ze hun eigen lijn: spannende lingerie in het soort Franse stijl dat alleen maar gemaakt kan worden door Britten. Na hun scheiding in 2007 verkochten Corré en Rees hun bedrijf aan een investeringsmaatschappij en trokken ze zich terug. Sindsdien is het bedrijf stevig aan het uitbreiden. Er zijn inmiddels meer dan zestig boetieks en shop-in-shops.

Wat hebben ze

Voor de praktische T-shirt beha moet je hier niet wezen; bij Agent Provocateur heeft alles een hoog olala-gehalte. Behalve beha’s, onderbroekjes, onderjurkjes, kousen, korsetten en nachtkleding zijn er gewaagde badpakken, speelpakjes, tepelkwastjes, handboeien en zweepjes; alleen batterij-aangedreven speelgoed ontbreekt.

De beha’s bedekken maar net de tepels, de tegenwoordig onvermijdelijke ‘padding’ is volledig afwezig. Niettemin geven ze verrassend veel steun, ook aan de minder bescheiden boezem. Bij alle beha’s zijn bijpassende broekjes – variërend van strings met een open kruis tot tamelijk decente slips – en jarretellegordels te krijgen.

De meeste spullen blijven dicht bij de stijl van Corré en Rees, maar een speelpakje, beha en broekje met ingewikkelde bandjespartijen komen op het terrein van de Nederlandse ontwerpster Marlies Dekkers; dat zou niet moeten.

Agent Provocateur is behoorlijk aan de prijs: beha’s kosten tussen de 120 en 180 euro, een stretchjurk met ingebouwde beha kost 840 euro. Maar de kwaliteit is er meestal naar. Wat hier glimt, is van zijde.

Hoe ziet het eruit

Als het betere boudoir – hoe anders? Tikje oosters, tikje late jaren zeventig, superzwoel, met midden in de winkel een zitje voor de aanhang. De paskamers hebben goudkleurig behang en zijn groot genoeg voor twee. Voor wie tussentijds de winkel in wil lopen, hangt een roze kamerjas klaar. Het personeel is passend gekleed in strakke, roze doorknoopjurkjes en zwarte kousen.

Hoe word je geholpen

Zoals het in een lingeriewinkel hoort: toegewijd, deskundig, intiem (lingerieverkoopsters komen zonder al te veel plichtplegingen de paskamers binnen). En met het enthousiasme dat hoort bij een nieuwe winkel. Ik beperk me tot beha’s. Op de poef in de kleedkamer worden zes exemplaren in mijn maat klaargelegd, modellen die niet niet goed passen of staan (iets wat gewoon wordt erkend) worden vervangen door andere.

Wie de lingerie van Agent Provocateur buiten de slaapkamer wil dragen, doet er goed aan die te proberen met kleren erover: al die strikjes, kantjes en andere froufrou zijn onder de gemiddelde trui of blouse niet altijd onzichtbaar.

Voor wie

Voor iedereen met een cupmaat van maximaal 80E. De enige klant van onder de veertig die ik in de winkel tegenkom, is daar om haar moeder te bij te staan.

Agent Provocateur, P.C. Hooftstraat 98 Amsterdam. Agentprovocateur.com