vraag het de thuiskok

Waar is parelgort te koop? En wat is het verschil met gerst?

Parelgort is niet makkelijk te krijgen. Heeft u enig idee waar dat zou lukken? Ik woon in Rotterdam. Vanmiddag heb ik enige winkels geprobeerd. Alleen bij een natuurwinkel heb ik ‘gewone’ gort kunnen vinden. Maakt dat veel verschil? Of is het alleen een kwestie van langer weken en koken?

Ik wil graag een recept uit het tijdschrift ‘Seasons’ van oktober maken (wildschotel met gort, linzen en paddestoelen) waarin parelgort een van de ingrediënten is. Maar ik heb dus alleen die gewone gort. Is het verstandig om die eerst helemaal gaar te koken en dan pas toe te voegen aan de rest?

Marianne Planqué

Parelgort is merkwaardig lastig te verkrijgen – natuurwinkels, Marokkaanse winkels, ze laten ons op dit punt vaak in de steek. Internet kan uitkomst bieden. Ik heb de volgende websites gevonden waar parelgort gekocht kan worden: russischewinkel.nl; dezuidmolen.nl; peulvruchten-bestellen.nl.

Parelgort is geslepen gerst, door het slijpen is de zemel en een deel van de gerstekorrel verwijderd. ‘Gewone’ gerst, of gort, is ook gepeld, dat wil zeggen: van het vlies ontdaan, maar heeft nog een restje van de zemel over en een wat grotere korrel.

Ik heb geen ervaring met gerst moet ik bekennen, maar meestal wordt aangeraden om gerst eerst zo’n 12 uur te weken. Dat wordt voor parelgort ook wel aangeraden. Ik doe dat niet en kook de parelgort ongeveer een uur in royaal vloeistof – geregeld roeren is wel aan te raden, de gort brandt makkelijk aan.

Als een gerecht veel korter dan een uur moet koken, of alleen moet sudderen, lijkt het me dus verstandig om de gerst of gort eerst te koken en dan pas toe te voegen, te gaar wordt het niet snel. Gort heeft een heel aangename beet.

Van de week maakte ik van een restje ‘parelgortotto’ een soort hartige koekjes, met wat feta erdoor. Dat was heel lekker. Het is beslist een ingrediënt met mogelijkheden. Het zal binnenkort wel wat makkelijker te krijgen zijn denk ik. Ottolenghi geeft in het nieuwe kookboek Jerusalem een recept voor aubergine gevuld met parelgort en zoute citroen. Heb ik gemaakt – heerlijk.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl