Uitgelicht zaterdag

Film

The Band’s Visit / Bikur Ha-Tizmoret (Eran Kolirin, 2007, ISR/VS/F). De Israëlische regisseur Eran Kolirin maakte met The Band’s Visit een melancholieke vertelling over een Egyptisch fanfarekorps dat in Israël moet optreden, maar verdwaalt. De muzikanten brengen noodgedwongen de nacht door in een desolaat woestijnplaatsje onder het toeziend oog van de beeldschone Dina. Dat geeft Kolirin de gelegenheid de Egyptenaren en Israëliërs met elkaar en met hun eigen vooroordelen te confronteren. Canvas, 14.00-16.00u.

The Importance of Being Earnest (Anthony Asquith, 1952, GB). Oscar Wildes zedenkomedie over Victoriaanse hypocrisie mag aan actualiteit hebben ingeboet, het verhaal over twee rijke vrijgezellen die ‘Earnest’ in het leven roepen om dames het hoofd op hol te brengen, is nog altijd amusant. Prachtig spel van onder anderen Michael Redgrave, Michael Dennison, Edith Evans en Joan Greenwood. BBC 2, 14.00-15.35u.

Million Dollar Baby (Clint Eastwood, 2004, VS). Met Oscars voor beste regie en beste film bekroonde boksfilm van en met Eastwood. Gaat zoals alle boksfilms niet echt over boksen, maar over hoop, doorzettingsvermogen en Amerika. De belangrijkste variatie is dit keer dat de bokser een meisje is. Met Hilary Swank, Lucia Rijker en Morgan Freeman. RTL8, 22.10-00.50u.

Kill Bill: Vol. 2 (Quentin Tarantino, 2002, VS). Virtuoze choreografie met intuïtief herkenbare citaten uit obscure films. Uma Thurman, in het eerste deel neergeschoten tijdens de repetitie voor haar huwelijk, maakt hier haar vergeldingsreis af. Minder gewelddadig dan deel 1, maar nog steeds geen film voor mensen met een zwakke maag. BBC 2, 00.00-02.10u.

[REC] (Jaume Balagueró en Paco Plaza, 2007, E). Een tv-verslaggeefster (Manuela Velasco) loopt met haar cameraman een nachtje mee met de brandweer in Barcelona. Dan komt er een routinemelding binnen over een ijselijk gillende vrouw in een flatgebouw. Brandweer en cameraploegje gaan erop af. De vrouw blijkt te zijn gemuteerd in een vleesetende zombie. Vanaf dat moment kent de film geen seconde rust en houdt hij de kijker 80 minuten in de ban. Ned.3, 00.00-01.15u.

Sleepy Hollow (Tim Burton, 1999, VS/D). Beeldschone thriller waarin Johnny Depp anno 1799 onderzoek pleegt naar een mysterieuze serie moorden in een provinciestadje. Zijn rationele benadering botst met de lokale overtuiging dat de moorden zijn gepleegd door een geest uit de Onafhankelijkheidsoorlog. Met Christina Ricci als romantic interest. Net5, 00.05-02.20u.

Informatief

Vranckx: De onderwereld van Kiev. Documentaire van Marcel Theroux (de broer van) over straatkinderen in de Oekraïense hoofdstad. Ze hokken samen in onderaardse gangen en in kelders van appartementengebouwen waar ze zich ’s winters warmen aan cv-buizen. Er wordt veel gespoten en gesnoven; zo’n twintig procent van hen is hiv-positief. Canvas, 20.10-20.40u.

Family Guys? What sitcoms say about America now. Historicus en journalist Tim Stanley laat aan de hand van tv-programma’s als South Park, Family Guy en The Simpsons zien dat Amerikanen genuanceerder in elkaar zitten dan hun politici doen geloven en dat er ook een Amerika bestaat waar genuanceerd gedacht wordt over zaken als ras, religie, homorechten, abortus en de economie. BBC 2, 23.00-00.00u.

Amusement

Langs de Leeuw. Start van een nieuw seizoen van de zaterdagavondshow van en met Paul de Leeuw. Ook de Cor Bakkerband en de vladip zijn weer van de partij. Ned.1, 20.25-21.45u.