UCI wil renners na dopegebruik uit de wielersport weren

De internationale wielerunie UCI wil renners die zijn of worden betrapt op doping levenslang uitsluiten en verbieden ooit een functie binnen de sport uit te oefenen. Dat is een van de besluiten die het managementteam van de UCI vrijdag op het hoofdkantoor in het Zwitserse Aigle heeft genomen naar aanleiding van het Usada-rapport over Lance Armstrong.

De UCI roept een onafhankelijke commissie in het leven om uit te zoeken op welke manier aan die wens tegemoet kan worden gekomen. Het gevolg van die opvatting is dat een renner wegens doping levenslang wordt geschorst en bijvoorbeeld geen ploegleider kan worden. Overigens is het de vraag is of die strafmaat in overeenstemming is met de WADA-code. Die schrijft alleen bij recidive een levenslange schorsing voor. Of de Deen Bjarne Riis bijvoorbeeld nog in functie kan blijven als ploegleider van Saxobank is onduidelijk. Hij bekende vijf jaar terug dat zijn Tourzege in 1996 met doping tot stand is gekomen.

Met de maatregel komt de UCI in belangrijke mate tegemoet aan de wensen van de Nederlandse wielrenunie KNWU. Voorzitter Marcel Wintels had na publicatie van het Usada-rapport nadrukkelijk op een groot onderzoek naar dopinggebruik in het peloton aangedrongen.

Wintels had zich al uitgesproken voor een ban op ploegleiders en renners met een dopingverleden. Hij toonde zich verder kritisch over de tegengestelde belangen van de UCI als dopingbestrijder en promotor van de sport. Als de UCI nu een kampioen oppakt, creëert het zijn eigen imagoprobleem, vindt Wintels

De UCI besloot vrijdag ook het eigen functioneren te onderzoeken. De commissie moet beoordelen of de gift van 125.000 dollar door Armstrong aan de UCI rechtmatig is. Verder wordt onderzocht of het waar is dat de toenmalige UCI-voorzitter Hein Verbruggen 500.000 dollar van Armstrongs sponsor Nike heeft ontvangen om een positieve test van de Amerikaan te verdoezelen.

Dat Armstrong zijn Tourzeges werden afgenomen was al bekendgemaakt. En het lag in de lijn der verwachtingen dat de UCI zou besluiten evenmin andere Tourwinnaars van de edities tussen 1999 en 2005 aan te wijzen. Bovendien worden Armstrong en zijn ploegmaten die doping hebben gebruikt, verzocht het prijzengeld terug te geven.

In een toelichting op de voornemens van UCI zei voorzitter Pat McQuaid: „Wij zijn vastbesloten deze pijnlijke pagina in de wielergeschiedenis om te slaan. We zullen elk voorstel van de onafhankelijke commissie uitvoeren om de wielersport schoon te maken.”