Toont Gilde weer zijn slappe knieën?

Zou het hem weer lukken? Willem Burgers, Neerlands superbelegger in minieme beursfondsen schreef deze week het eerste hoofdstuk voor wat opnieuw een boekje zou kunnen worden voor een verhitte overnamestrijd.

Afgelopen week bracht investeringsmaatschappij Gilde een bod uit van 18,75 euro per aandeel op het beursgenoteerde detacheringsbureau TMC. Hoewel Gilde al 81 procent van het aandelenkapitaal voor zich wist te winnen, uitten twee bekende grootaandeelhouders openlijk kritiek. Investeringsfonds Todlin van belangenverzamelaar Frederik van Beuningen verklaarde „met pijn in het hart” en pas na een stevige onderhandeling voor het bod te zijn gezwicht.

Belegger Burgers van het Add Value Fund wijdde er zijn column in Het Financieele Dagblad aan. Optisch lijkt de prijs van Gilde met een premie van 25 procent best hoog, stelt hij, maar in werkelijkheid wordt aandeelhouders tekort gedaan. Het bod is namelijk inclusief het (nog onbekende) dividend over 2012. Burgers heeft zijn vijfprocentsbelang daarom niet aangemeld. Hij hoopt op meer. De slotzin van zijn column is een regelrechte aansporing aan concurrerende investeerders: „De zoektocht naar de échte hoogste bieder is bij dezen gestart”.

In 2000 lag Burgers, toen nog als beheerder van het Orange Fund, al eens dwars bij een bod van hetzelfde Gilde op koolstofproducent Norit. Hierbij forceerde hij een extra dividenduitkering, waarna een aantrekkelijker bod volgde door Nuon. Een soort gelijk scenario herhaalde zich bij het van de beurs halen van Econosto in 2008. Zonder Burgers, maar weer met Gilde als eerste bieder.

Eén ding heeft mister Smallcap goed gezien: als Gilde het bal opent, valt er altijd meer te halen.